Karzaj je zgrožen nad objavo imen nekaterih Afganistancev. Foto: EPA
Karzaj je zgrožen nad objavo imen nekaterih Afganistancev. Foto: EPA

Ko so v nedeljo na spletni strani Wikileaks objavili 92.000 tajnih dokumentov ameriške vojske o vojni v Afganistanu med letoma 2004 in 2009, ko se je začel krepiti upor talibanov, so bila med dokumenti navedena tudi imena Afganistancev, ki so sodelovali z mednarodnimi, predvsem ameriškimi silami. Na tiskovni konferenci, ki jo je sklical v Kabulu, je Karzaj poudaril, da so bila s tem ogrožena njihova življenja.

Afganistanski predsednik je ob tem povedal še, da je kabinetu naročil, naj zato pregledajo dokumente, pri tem pa jih bodo še posebej zanimali dokumenti o civilnih žrtvah ter vojaških in terorističnih zatočiščih v sosednjem Pakistanu.

Assange trdi, da so imena zadržali zase
Ustanovitelj Wikileaksa Julian Assange je v pogovoru za britanski The Times zagotovil, da so v dokumentih poiskali imenovane obveščevalce in da so zadržali objavo 15.000 dokumentov, ki so vseboval njihova imena. Kljub temu je The Timesu uspelo najti imena več deset Afganistancev, ki so ameriškim silam dali obveščevalne podatke.

Potem ko je Pentagon objavo tajnih dokumentov v sredo ostro obsodil tudi zaradi ogrožanja življenj afganistanskih obveščevalcev, pa je Assange Belo hišo še obtožil, da ni odgovorila na njihovo prošnjo, da jim pomagajo, tako da obveščevalci z objavo dokumentov ne bi bili ogroženi.