Kassig je pomagal ustanoviti človekoljubno organizacijo za pomoč sirskim beguncem. Foto: Reuters
Kassig je pomagal ustanoviti človekoljubno organizacijo za pomoč sirskim beguncem. Foto: Reuters
Peter Kassig
Leta 2007 je Kassig kot vojak služil v Iraku. Foto: Reuters
Že peta nerazumna usmrtitev talca

Sunitski skrajneži so v nedeljo objavili videoposnetek, na katerem zamaskirani skrajnež stoji ob odsekani glavi in trdi, da je obglavil Petra Kassiga. Džihadisti so sporočili, da gre za opozorilo Američanom zaradi njihove ofenzive proti Islamski državi na ozemlju Sirije in Iraka. 26-letnega Kassiga so skrajneži zadrževali od lani.

Francoski notranji minister Bernard Cazeneuve je sporočil, da so francoske obveščevalne službe z veliko verjetnostjo ocenile, da je Kassiga usmrtil 22-letni francoski državljan, ki je na bojišče v Siriji odšel leta 2012.

Usmrtitev že petega talca v rokah Islamske države po mnenju poznavalcev kaže na frustriranost skrajnežev ob nemoči proti zavezniškim napadom, zaradi katerih so začeli izgubljati ozemlja.

"Čisto zlo"
Ameriški predsednik Baracak Obama je potrdil, da so pripadniki Islamske države obglavili ameriškega humanitarnega delavca. Njegovo usmrtitev je označil za "čisto zlo".

Obama je potrdil smrt Kassiga in dejal, da je bila njegova usmrtitev "čisto zlo". "Podobo kot Jima Foleyja in Stevena Sotloffa pred njim, njegovo življenje in njegova dejanja nasprotujejo vsemu, kar predstavlja Islamska država," je dejal ameriški predsednik.

Zgroženost nad posnetkom je izrazil tudi britanski premier David Cameron. "Zgrožen sem nad hladnokrvnim umorom. Islamska država je spet pokazala svojo izprijenost," je dejal in Kassiga označil za nesebičnega humanitarnega delavca, ki se je na območja spopadov podal, da bi pomagal.

Odzval se je tudi francoski premier Manuel Valls, ki je obsodil "brutalno dejanje" in zatrdil, da bo to le še okrepilo francoska prizadevanja za boj proti Islamski državi.

Pomoč sirskim beguncem
Kassig je pomagal Sircem, ki so pred državljansko vojno bežali v Libanon in Turčijo. Nato pa se je odpravil pomagat v Sirijo na območja pod nadzorom sirskih upornikov. Tam je delal za humanitarno organizacijo Sera. Ugrabili so ga 1. oktobra lani. V ujetništvu se je spreobrnil v islam in prevzel ime Abdel Raman.

V začetku oktobra letos je Islamska država objavila posnetek obglavljenja britanskega človekoljubnega delavca Alana Henninga in v njem zatrdila, da bo Kassig naslednji.

Kassigovi starši so sporočili, da je smrt njunega sina posledica njegove ljubezni do Sircev. Ob tem sta medije prosila, naj se namesto na njegovo morebitno brutalno smrt raje osredotočijo na dobro delo, ki ga je opravljal.

Že peta nerazumna usmrtitev talca