Slavoj Žižek velja za zastavonošo današnje levice. Foto: Reuters
Slavoj Žižek velja za zastavonošo današnje levice. Foto: Reuters

In kaj lahko pričakujemo od njunega medijsko močno oglaševanega soočenja?

Jordan Peterson velja za intelektualnega prvaka sodobne desnice, Slavoj Žižek pa za zastavonošo današnje levice. Zato številni pričakujejo, da se bo njuno polemično soočenje prelevilo v veliki svetovnonazorski oziroma ideološki obračun našega časa. A filozof Gregor Moder opozarja, da velja pričakovanja vsaj malce brzdati. Dogodek po njegovem mnenju namreč vse preveč spominja na medijski spektakel oziroma cirkus, zaradi česar, pravi, "bi bilo iluzorno pričakovati, da bomo iz te debate izšli bistveno pametnejši, da bo kdo spremenil svoje prepričanje ali se bo kdor koli res kaj novega naučil".

Je pa po drugi strani tudi res, še opozarja Moder, da v skepsi glede vrednosti soočenja med Žižkom in Petersonom le ne gre pretiravati, še posebej če bo polemična debata spodbudila navadne ljudi po vsem svetu, da sami pri sebi začnejo premišljevati o temah, o katerih bosta misleca razpravljala, se pravi "o poziciji levice in desnice, o tem, kaj sploh pomeni živeti v pravični družbi, kaj sploh pomeni sreča in tako naprej".

Žižek in Peterson v svoji debati resnici torej nikakor ne bosta prišla do dna in vsakdo se bo moral sam odločiti, kateri mislec je bil prepričljivejši. A če nas bosta spodbudila, da njuna stališča dejansko premislimo z lastno glavo, bo to zelo dobrodošlo.

Marcel Štefančič z dvoboja Peterson - Žižek v Torontu
Filozofski obračun pri O.K. Corralu