EU bo na Kosovo poslal svojo civilno misijo, ki bo nadomestila misijo ZN-a. Foto: EPA
EU bo na Kosovo poslal svojo civilno misijo, ki bo nadomestila misijo ZN-a. Foto: EPA
Kosovska Mitrovica
Srbi v Kosovski Mitrovici na severu Kosova z nelagodjem pričakujejo razglasitev neodvisnosti. Foto: EPA
Neodvisno Kosovo naj bi med prvimi priznale ZDA in velike članice EU-ja. Foto: EPA

Potem so na Kosovu razglasili neodvisnost, je zdaj glavno vprašanje, kdo bo prvi priznal neodvisno Kosovo.

Nekdanji kosovski premier Agim Ceku je napovedal, da bodo neodvisnost Kosova prve priznale ZDA in več članic Evropske unije, Francija, Velika Britanija, Italija, Nemčija in tudi Slovenija. To naj bi se zgodilo po sestanku zunanjih ministrov EU-ja v ponedeljek, njim pa naj bi sledile še ostale članice evropske povezave.

EU bo ponudila politično in gospodarsko pomoč
Zunanji ministri bodo pozvali k večetničnemu demokratičnemu Kosovu, vladavini prava in zaščiti manjšin. V sporočilu, objavljenemu v ponedeljek, bodo ministri spomnili, da so se voditelji EU-ja decembra lani strinjali, da status quo na Kosovu in Metohiji ni več sprejemljiv in poudarli potrebo po doseganju dogovora, ki bi v regiji zagotovil stabilnost. Poudarili bodo pripravljenost EU-ja, da igra vodilno vlogo pri krepitvi stabilnosti na tem območju ter ponudili gospodarsko in politično pomoč.

Jelinčič opozarja pred odzivom Srbije
Predsednik SNS-a Zmago Jelinčič meni, da bi bila Slovenija zaradi pritiska ZDA in Bruslja šesta država, ki bo priznala neodvisno Kosovo. Opozoril je, da je mir na Balkanu zelo krhek in da lahko kmalu pride do novih spopadov ter da lahko Slovenija pričakuje še hujši odziv Srbije kot je bila bomba pred Merkatorjem v Čačku. Opozoril je, da se lahko pričakuje, da bo zgledu Kosova sledila tudi Republika srbska.

Parlament še ni začel postopka priznanja
Slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel je sicer povedal, da stranke še niso enotne glede hitrosti priznanja neodvisnosti Kosova in da bo o tem odločal parlament. Parlament bi o tem lahko razpravljal na redni ali pa izredni seji, vendar le, če to predlaga vlada. Kot je povedal predsednik odbora za zunanjo politiko Jože Jerovšek, parlament od vlade še ni dobil nobenega predloga v zvezi s priznanjem Kosova. Podoben postopek je bil izveden pred dvemi leti v primeru priznanja neodvisnosti Črne gore.

Slovenski direktorji proti takojšnemu priznanju
Okoli 1.100 slovenskih direktorjev je Ruplu poslalo pismo, v katerem so zapisali, da bi prehitro slovensko priznaje Kosova ogrozilo gospodarske vezi s Srbijo in Rusijo ter še z nekaterimi državami. Opozorili so, da je krhke odnose Slovenije z državami nekdanje Jugoslavije "krpalo" ravno gospodarstvo.

Zagreb razume kosovske Albance
Hrvaški predsednik Stipe Mesić je izjavil, da se Hrvaška zaveda težnje kosovskih Albancev po lastni državi in da jim "ne bo, niti ne more" zanikati pravice do samoodločbe, za katero se je tudi sama borila v "krvavem procesu razpada nekdanje Jugoslavije".

Manj razumevanja so pokazali v BiH. Srbski član predsedstva BiH Nebojša Radmanović meni, da "nihče pameten v BiH ne bo odprl vprašanja priznanja enostranske neodvisnosti" Kosova. Odzval se je tudi na Hrvaško podporo neodvisnosti in se vprašal, če lahko v luči te pričakujejo tudi podporo Hrvaške Hrvatom v BiH ali Srbom v BiH.

Podgorica ne bo hitela, niti zaostajala
Črna gora bo svoje stališče do neodvisnega Kosova sprejela po razpravi parlamenta in vlade. Podgorica "ne bo hitela, ne bo pa niti zaostajala" pri priznanju neodvisnosti, je povedal predsednik zunanjepolitičnega odbora Črne gore Miodrag Vuković in dodal, da za Podgorico proces reševanja kosovskega vprašanja kljub skorajšnji razglasitvi neodvisnosti še ni zaključen.

Albanci v Makedoniji nameravajo ob razglasitvi neodvisnosti prirediti svojo proslavo. Demokratska stranka Albancev je ob tem ljudi pozvala, naj ne hodijo na množične proslave in naj raje praznujejo doma.

Nelagodje nekatereih članic zaradi neodvisnosti
Med članicami EU-ja neodvisnosti Kosova najbolj nasprotujejo Španija, ki je ponovila, da bi do razglasitve moralo priti s soglasjem vseh strani, Ciper, Grčija, Slovaška, Bolgarija in Romunija, ki Kosova ne bodo priznale po razglasitvi.

EU bo na Kosovo poslala svojo misijo, vendar prihodu misije nasprotuje Srbija. Beograd meni, da je evropska misija nelegalna, saj nima mandata ZN-a. Srbska koalicija ostaja razdeljena glede tega, ali naj prekine vezi z EU-jem zaradi njenega priznanja neodvisnosti Kosova.

B. T./T. V.