Meraha sosedje opisujejo kot 'mirnega fanta'. Foto: Youtube
Meraha sosedje opisujejo kot 'mirnega fanta'. Foto: Youtube
Pripravljen je oditi 'z nasmeškom v smrt'. Foto: Youtube
Obleganje Merahovega doma se nadaljuje že drugi dan. Foto: EPA

Merah je bil Francoz alžirskega rodu, sam je trdil, da je pripadnik Al Kaide in mudžahid, ki da se je želel maščevati za ubijanje palestinskih otrok in sodelovanje francoskih vojakov v vojni v Afganistanu.
"Ali bom šel v zapor z dvignjeno glavo ali pa z nasmeškom v smrt," je v sredo sporočil domnevni sedemkratni morilec urednici francoske televizijske postaje France 24.

Dve uri pozneje je njegov stanovanjski blok v četrti Cote pavee v Toulousu obkolilo na stotine policistov, ki so se dolge ure pogajali z moškim, ki je nagnal celotni Franciji strah v kosti, ko je v desetih dneh ubil sedem ljudi, med njimi tri otroke z judovske šole.

Preiskovalci so po zadnjem smrtonosnem ponedeljkovem streljanju morilca opisovali kot mirno ter izjemno okrutno in hladnokrvno osebo z neonacističnimi nazori, kot človeka, ki je očitno vojaško izšolan in vešč ravnanja z orožjem.

Kot se je izkazalo med srednim dogajanjem, je bil najbolj iskani človek v Franciji francoskim obveščevalcem znan že dalj časa, saj naj bi ga imeli "na očeh" že vrsto let zaradi njegovih "islamističnih apetitov". Toda francoske oblasti trdijo, da v vsem tem času ni nikdar pokazal kakršnih koli znakov, da naj bi se pripravljal zagrešiti pokol, ki je šokiral vso državo.
Aretacija v Afganistanu
Znan je bil tudi afganistanskim oblastem. Merah je kar nekaj časa preživel v Pakistanu, ki ga je obiskal leta 2010 in leta 2011, ter v Afganistanu, kjer so ga leta 2007 v Kandaharju prijeli po nekaterih podatkih zaradi sestavljanja in prenašanja bombe, po drugih pa zaradi prekrška, ki ni imel povezave s terorizmom. Meraha so obsodili na tri leta zaporne kazni in ga prepeljali v zapor na jugozahodu države, iz katerega je pobegnil leta 2008, ko so zapor napadli talibani. Skupaj z okoli 400 talibanskimi bojevniki je bil eden izmed tisočih zapornikov, ki jim je takrat uspelo pobegniti.

Ob koncu svojega zadnjega obiska v Pakistanu naj bi bil v stiku s skrajneži, malo pred prečkanjem meje pa ga je ustavila afganistanska policijska patrulja. Ta ga takrat ni prijela, so pa njegov primer in nacionalnost prijavili ustreznim zahodnim institucijam. Merah je imel kartoteko tudi v Franciji. Pred dvema tednoma je bil na sodišču zaradi vožnje brez vozniškega dovoljenja, zaradi česar mu je grozila enomesečna zaporna kazen.

Njegov odvetnik Christian Etelin, ki ga je zaradi različnih manjših prekrškov zastopal že v preteklosti, je v teh dneh trdil, da mu Merah nikdar ni dajal vtisa fanatika in da se z njim ni nikdar pogovarjal o islamu.
Košarica tujske legije
Med dvema potovanjema v Afganistan se je Merah poskušal prijaviti tudi v francosko vojsko in v tujsko legijo, toda neuspešno. Mediji poročajo, da so ga zavrnili zaradi njegove kriminalne preteklosti in psihološke nestabilnosti. Francoski mediji so Meraha povezali tudi s skupino Forsane Alizza (Vitezi ponosa), ki so jo francoske oblasti januarja letos prepovedale zaradi nabora ljudi za boj v Afganistanu.

Za tiste, ki so Meraha poznali, je bil fant popolno nasprotje zgoraj navedenih podatkov. Eden izmed njegovih sosedov ga je tako opisal kot "tihega človeka z brado", ki "ni nikdar storil ničesar posebnega". Za njegove prijatelje je bil "dober fant", ki se je z vsemi dobro razumel. Nekateri viri pa navajajo, da so njegova stališča pred leti, po odsluženi zaporni kazni, začela postajati vse skrajnejša.