Zaradi huliganov so tekmo v Genovi med Srbijo in Italijo odpovedali. Foto: EPA
Zaradi huliganov so tekmo v Genovi med Srbijo in Italijo odpovedali. Foto: EPA
Igor Bogdanov
Bogdanova so prijeli policisti v Genovi, ko so ga našli, ko se je skrival na avtobusu. Foto: EPA
Prihod navijačev v Srbijo pod posebnim nadzorom

Po nasilju na nogometni tekmi med Srbijo in Italijo v Genovi, kjer je bilo ranjenih 16 ljudi, je policija priprla 19 izgrednikov, med njimi tudi vodjo skupine "Ultra boys", 29-letnega Ivana Bogdanova. Po prijetju je policija proti Bogdanovu vložila pet ovadb, med drugim zaradi napada na policiste, trgovanja z mamili in kraje. Podali so tudi ovadbe za nekatere prekrške, med njimi se je znašlo lastništvo nevarnih živali brez dovoljenje.

Srbski mediji so dva dni po incidentu v Genovi polni novic o Bogdanovu, enem izmed vodij ekstremne navijaške skupine Crvene zvezde "Ultra boys", katere prepoved delovanja je že zahtevalo državno tožilstvo, in pripadniku skupine "Pokret 1389". V policijski prijavi piše, da je Bogdanov, ki je po izobrazbi lesni tehnik, brezposeln in da občasno dela kot varnostnik.

Bogdanov med prvimi nad veleposlaništvo ZDA
Kot je zapisano v kazenski ovadbi, tako piše Blic, je bil Bogdanov že vpleten v številne incidente. 13. junija 2006 naj bi z leseno palico udaril mladoletnega navijača Partizana, nato pa se je stepel še s policisti, ki so ga hoteli prijeti. 2. julija 2006 je s sedmimi drugimi navijači napadel skupino navijačev Nogometnega kluba Maribor, ki so jih nato z avtomobili lovili po mestu. 28. marca 2005 so policisti Bogdanova prijeli, saj so pri njem našli 11 gramov marihuane.

Bogdanov je sodeloval tudi v številnih rušilnih pohodih po Beogradu, bil je eden izmed glavnih protestikov proti neodvisnosti Kosova leta 2008, kot je zapisal Blic, pa je bil tudi eden izmed pobudnikov napada na ameriško veleposlaništvo takrat in ob aretaciji Radovana Karadžića. "Med navijači ni najbolj spoštovan. Poznan je po tem, da se, čeprav ima 30 let, neprestano vzpenja na ograjo in kriči. Na številnih posnetkih, ki krožijo po spletu, je prav on tisti, ki se dere z ograje," je za srbski Blic povedal eden izmed navijačev, ki zelo dobro pozna dogajanje v skupinah.

Ekstremisti so v Srbiji velika težava
Vprašanje ekstremističnih skupin je v Srbiji zadnje čase izjemno pereče. Trenutno je v državi od dva do tri tisoč ekstremističnih navijačev, ki so vedno pripravljeni z maskami na glavi, bejzbolskimi palicami, pirotehničnimi sredstvi, noži in celo pištolami izpolniti navodila vodje.

Isti krivci za nasilje v Beogradu in Genovi?
Srbski minister za notranje zadeve Ivica Dačić je v Beogradu ocenil, da so varnostne razmere v Srbiji ne glede na nedavne izgrede stabilne. Dodal je, da so takšno oceno sprejeli na sredini seji sveta za nacionalno varnost, ob tem pa povedal še, da še nimajo dovolj podatkov, da bi lahko ugotovili, ali so organizatorji neredov v Beogradu in Italiji isti ljudje.

"Ti dogodki so povezani, ljudje so iz istega okolja, vendar pa ni dovolj podatkov, da bi bili organizatorji isti ljudje," je dejal Dačić in dodal, da je svet za državno varnost, ki ga vodi predsednik Boris Tadić, podprl policijo, da v primeru nasilja, ogrožanja življenja ljudi in lastnine uporabi vsa mogoča zakonska pooblastila.

Prihod navijačev v Srbijo pod posebnim nadzorom