Italijanska policija je že prijela nekaj vpletenih v nemire na stadionu v Genovi. Foto: EPA
Italijanska policija je že prijela nekaj vpletenih v nemire na stadionu v Genovi. Foto: EPA

Potem ko so Srbijo v nedeljo pretresli spopadi med nasprotniki Parade ponosa in policisti, v katerih jih je skupilo več kot sto varuhov reda, je nov šok prišel v torek zvečer, ko so svet obkrožili posnetki z nogometne tekme med Srbijo in Italijo v Genovi, kjer so srbski navijači uprizorili pravo vojno stanje in dosegli prekinitev tekme.

Zaradi nedeljskega in torkovega divjanja huliganov se je po poročanju srbskega portala B92 sestal srbski svet za nacionalno varnost, ki ga je sklical predsednik Boris Tadić. Kot piše srbski portal za vlado, ni naključje, da se nerede skrajnežev organizira vedno, ko se Srbiji zgodi nekaj dobrega, kot je bil včerajšnji obisk ameriške državne sekretarke Hillary Clinton v Beogradu.

"Korak naprej in dva nazaj. Clintonova še ni zapustila Beograda, kamor je prinesla dobre novice o napredku Srbije, ko je iz Genove že prišla novica o divjanju srbskih huliganov," piše B92, ki se ob tem sprašuje, kaj stoji v ozadju dogodkov, ki mečejo slabo luč na Srbijo. "Ali so to mladi, revni in brezposelni ali huligani, za katerimi stojijo interesne skupine."

"Neumne so zgodbice o Šariću"
Po prepričanju predsednice srbske skupščine Slavice Djukić Dejanović bi se v ozadju neredov lahko skrivali nezadovoljni posamezniki v rokah mračnjaške politike. V medijih se med morebitnimi financerji omenjajo srbski narkokralj Darko Šarić in ruski skrajneži. Predstavnikom oblasti naj bi bilo jasno, da zadaj stojijo interesne skupine, a jih še naprej nočejo javno imenovati.

Vodja Liberalno demokratske stranke (LDP) Čedomir Jovanović je za nerede in kaos obtožil Tomislava Mikolića in Vojislava Koštunico. "Tukaj se vse ve, kot se je vedelo, kdo nas je poskušal ubiti leta 2000. Neumne so razlage, po katerih Darko Šarić pošilja denar iz pragozda," je bil neposreden Jovanović, ki se je v zgodovino Srbije zapisal kot tisti, ki je aretiral Slobodana Miloševića.

Vodja Napredne stranke Srbije (SNS) in nekdanji vodja radikalcev Nikolić je zanikal, da bi podpiral nerede in opravičeval huligane, ko je izjavil, da so v nedeljo na ulicah Beograda divjali mladi in revni. Sam zatrjuje, da so vedno obsojali nasilje, in obtožuje oblast, da je sodelovala z ljudmi, ki so v zadnjih desetih letih sprožali nerede.