Somalijska islamistična milica Al Šabab je izvedla napad kot maščevanje za posredovanje kenijske vojske v sosednji Somaliji. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Somalijska islamistična milica Al Šabab je izvedla napad kot maščevanje za posredovanje kenijske vojske v sosednji Somaliji. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Predstavnik skrajne skupine Al Šabab je povedal, da so napadalci zadrževali le študente krščanske veroizpovedi, muslimane pa so izpustili. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Al Šabab grozi z novimi napadi

V napadu skrajne somalijska skupine Al Šabab je bilo ranjenih 79 študentov, okoli 500 je pred do zob oboroženimi napadalci uspelo pobegniti. Garissa leži 150 kilometrov od meje s Somalijo, kjer del ozemlja še vedno nadzira Al Šabab, ki je izvedel že več podobnih napadov v Keniji.


Napad na študentsko naselje univerze v Garrisi v Keniji je obsodilo tudi slovensko ministrstvo za zunanje zadeve. "Barbarsko nasilje teroristov somalijske islamistične milice Al Šabab odraža popolno odsotnost človeških vrednot in slepi fanatizem. Sočustvujemo z družinami, ki so v terorističnem napadu izgubile svoje najdražje," so zapisali. Minister Karl Erjavec je izrazil sožalje ministrici za zunanje zadeve Republike Kenije Amini Mohamed.

Eden od študentov Erik Wekesa je za Reuters povedal, da se je najprej zaklenil v svojo sobo, nato pa pobegnil. "Kar mi sem uspel slišati od napadalcev, je bilo, da so prišli ubijat, da bodo na koncu sami umrli," je dejal. Drugi študent Augustine Alanga je za BBC povedal, da je bilo grozljivo in da se je streljalo povprek. Dodal je, da je pomilovanja vredno, da sta univerzo varovala samo dva policista.

Odgovornost prevzel Al Šabab
Oboroženi napadalci so v četrtek zjutraj napadli univerzo v Garrisi na severovzhodu Kenije. Posredovali so vojska in varnostne sile, ki jim je nadzor nad kampusom uspelo vzpostaviti po 16 urah.

Somalijska islamistična milica Al Šabab je izvedla napad kot maščevanje za posredovanje kenijske vojske v sosednji Somaliji. Predstavnik skupine je povedal, da so napadalci zadrževali le študente krščanske veroizpovedi, muslimane pa so izpustili.

Najhujši napad po letu 1998
Al Šabab je najbolj smrtonosen napad v Keniji izvedel septembra leta 2013, ko so njegovi pripadniki vdrli v nakupovalni center v prestolnici Nairobi in ubili 67 ljudi. Tragedija na univerzitetnem kampusu v Garissi je postala najhujši teroristični napad v Keniji vse od napada Al Kaide na veleposlaništvo ZDA leta 1998, ko je bilo ubitih kar 224 ljudi.

Al Šabab grozi z novimi napadi