Podporniki Raile Odinge slavijo odločitev sodišča. Foto: Reuters
Podporniki Raile Odinge slavijo odločitev sodišča. Foto: Reuters
Raila Odinga
Odinga (v sredini), ki izida volitev ni priznal, je z odločitvijo sodišča zadovoljen. Foto: Reuters

Predsednik sodišča David Maraga je sporočil, da volilna komisija volitev ni izvedla skladno z ustavo.

Na volitvah 8. avgusta je sicer predsednik Uhuru Kenyatta s 54 odstotki osvojil drugi mandat, njegov protikandidat Raila Odinga pa je prejel 44 odstotkov glasov.

Odinga je odločitev sodišča pozdravil. "To je zgodovinski dan za Kenijce in tudi za prebivalce afriške celine," je poudaril. Kot je dodal, gre za prvi primer razveljavitve volitev v Afriki. Dejal je, da so pripravljeni na nove volitve, vendar nimajo zaupanja v volilno komisijo. "Ti člani komisije morajo oditi. Večina jih spada v ječo," je še dejal.

Kenyatta sprejema odločitev sodišča, je sporočil njegov odvetnik. "Sodišče je povedalo svoje. Vrnili se bomo k ljudem. Volilna komisija je izvedla pošten postopek," je dejal Ahmednassir Abdillahi.

Iz volilne komisije so medtem sporočili, da bodo pred ponovljenimi volitvami izvedli nekatere kadrovske menjave. "Komisija načrtuje notranje kadrovske spremembe," je povedal njen vodja Wafula Chebukati, ki je sicer dejal, da ne bo odstopil, ker da ni bil vpleten v kršitve. Komisija je v tej sestavi delovala komaj nekaj mesecev. Prejšnji člani so morali odstopiti zaradi obtožb o korupciji.

Odinga po volitvah ni želel priznati izida. Trdil je, da so hekerji vdrli v računalnike volilne komisije in priredili izide v korist Kenyatte. Vrhovno sodišče je pred tem Odingi in njegovi koaliciji Nacionalno super zavezništvo (Nasa) odobrilo dostop do strežnika volilne komisije, na katerem so preverili izide volitev. Pregled je nadzorovala skupina neodvisnih strokovnjakov.

Različne ocene o žrtvah protestov po volitvah
Obtožbe o nepravilnostih na volitvah so sprožile nasilne proteste, zlasti na zahodu države v krajih, kjer ima opozicija večjo podporo. Po trditvah opozicije je bilo med protesti ubitih 100 ljudi, medtem ko je policija objavila le podatek o desetih smrtnih žrtvah v Nairobiju.

Spomnimo, mednarodni opazovalci iz Evropske unije in Carterjevega centra, ki jo je ustanovil nekdanji ameriški predsednik Jimmy Carter, so dejali, da so bile volitve skladne z mednarodnimi standardi.