Foto: EPA
Foto: EPA
Rasmussen
Generalni sekretar Nata Anders Fogh Rasmussen ne dvomi, da je kemični napad v Siriji na obrobju Damaska izvedel režim. Foto: EPA
Francois Hollande
Francoski predsednik je v intervjuju za Le Monde dejal, da odločitev Britancev ne bo vplivala na stališče Pariza do vojaške akcije v Siriji. Foto: EPA
Sirija
Opazovalci ZN-a so danes, zadnji dan preiskovanja na terenu, obiskali vojaško bolnišnico v predelu Damaska, ki je pod vladnim nadzorom. Foto: EPA
David Cameron
Poslanci spodnjega parlamenta so glasovali proti vojaškemu posredovanju v Siriji. Britanski premier David Cameron je po glasovanju priznal poraz. Foto: EPA
Chuck Hagel
Ameriški obrambni minister Hagel je dejal, da si bodo ZDA še naprej prizadevale za mednarodno koalicijo, ki bo skupaj ukrepala. "In mislim, da vidite veliko držav, ki so javno izrazile svoje mnenje o uporabi kemičnega orožja." Foto: EPA

Kerry je napad 21. avgusta označil za "nepredstavljivo grozo" in "zločin proti človečnosti", sirskega predsednika Bašarja Al Asada pa za "brutalneža in morilca".

ZDA so "prepričane", da so sirske oblasti res izvedle napad s kemičnim orožjem, in sicer v manjših odmerkih, "a z večkratnimi ponovitvami", kar naj bi načrtovale že tri dni pred samim napadom.

Posredovanje v Siriji se bo po njegovih besedah zgodilo, ni pa povedal, kdaj. Bela hiša bo nadaljevala pogovore z vlado in ameriškim ljudstvom, kongresom ter mednarodnimi partnerji. Kerry je dejal le to, da vojaško posredovanje v Siriji "ne bo podobno tistemu v Iraku, ne v Afganistanu, ne v Libiji" in da bo "časovno omejeno". ZDA pri tem ne bodo sprejele odgovornosti za državljansko vojno v Siriji.

Novi podatki o smrtnih žrtvah
Ameriški državni sekretar je medijem postregel tudi podatek, da je v napadu umrlo 1.429 ljudi, od tega 426 otrok - po do zdaj znanih podatkih naj bi v napadih umrlo nekaj več kot 300 ljudi. Ocena ZDA temelji na pričanjih zdravstvenih delavcev, pripadnikov nevladnih organizacij in drugih prič, navedbah na družbenih omrežjih in besedah novinarjev ter na "signalnih in geoprostorskih" obveščevalnih podatkih.
Kerry je bil v izjavi za medije kritičen tudi do inšpektorjev ZN-a v Siriji, saj ti ZDA ne morejo povedati ničesar o 21. avgustu, "česar že ne vemo".

Rasmussen: Nato ne bo sodeloval v napadu na Sirijo
Domnevna uporaba kemičnega orožja je "grozljivo dejanje" in "zločin, ki ga ni mogoče ignorirati", zato "zahteva mednarodni odgovor, da se ne ponovi", je dejal generalni sekretar Nata Fogh Rasmussen, a vloge Nata v tem odgovoru ne vidi.
Sicer pa Rasmussen ne dvomi, da je kemični napad v Siriji na obrobju Damaska izvedel režim. "Če pogledate, kdo ima kemične zaloge in sredstva za njihovo uporabo v napadu, morate priznati, da je to režim," je dejal.
ZDA in Francija ostale brez podpore Velike Britanije
Medtem pa francoski predsednik Hollande vztraja, da je Francija še vedno pripravljena z ZDA posredovati v Siriji, čeprav so britanski parlamentarci to možnost zavrnili. Napad bi se zgodil še pred sredo.

Kot je v odzivu na včerajšnjo britansko odločitev dejal Francois Hollande, ta ne bo vplivala na pripravljenost Francije, da kaznuje sirsko vlado za uporabo kemičnega orožja.

Na vprašanje, ali bi lahko Francija ukrepala brez Velike Britanije, je Hollande v intervjuju za Le Monde odvrnil: "Da. Vsaka država je suverena glede sprejemanja odločitve, ali bo sodelovala v operaciji ali ne. To velja tako za Veliko Britanijo kot za Francijo." Hollande sicer ni izključil možnosti, da bi se vojaško posredovanje zgodilo še pred sredo, ko bo o Siriji razpravljal francoski parlament.

Nemška vlada je danes sporočila, da izključuje možnost sodelovanja v vojaškem posredovanju.
Cameron vztraja pri ostrem odzivu
Britanski premier David Cameron je izrazil razočaranje nad glasovanjem spodnjega doma britanskega parlamenta, ki je zavrnil osnutek nezavezujoče resolucije o vojaški akciji proti Siriji, a bo njegovo odločitev spoštoval. "Moramo poslušati, kar reče parlament. To je demokracija."

Ob tem pa je napovedal, da si bo na mednarodni ravni še naprej prizadeval za izvajanje pritiska na režim v Damasku in za "oster odgovor" na napad s kemičnim orožjem.

Cameron je dejal, da se mu zaradi glasovanja ni treba opravičevati ameriškemu predsedniku Baracku Obami, a je hkrati želel delovati drugače kot prejšnji premier in se posvetovati s parlamentom. "Mislim, da bodo ameriški ljudje in predsednik Obama to razumeli," je dodal.

EU ostaja neenoten
Z odločitvijo spodnjega doma britanskega parlamenta se je seznanila tudi Evropska unija, ki ostaja zadržana v odzivih na vprašanja, povezana z možnostjo vojaškega posredovanja Zahoda v Siriji.

Na vprašanje, ali je za vojaški napad po mnenju EU-ja potrebna resolucija Varnostnega sveta ZN-a, so v Bruslju tudi danes zgolj spomnili na izjavo visoke zunanjepolitične predstavnice Unije Catherine Ashton, da je vloga Varnostnega sveta ZN-a "izjemno pomembna".

Prav tako v Bruslju še vedno pravijo, da izredno zasedanje zunanjih ministrov EU-ja o Siriji za zdaj ni predvideno in da je naslednji načrtovani sestanek vodij diplomacij članic unije neformalno zasedanje 6. in 7. septembra v Vilni.

Rusija proti vsakršni resoluciji Varnostnega sveta ZN-a
Vsakršni resoluciji Varnostnega sveta ZN-a, ki bi dovolila vojaško posredovanje proti režimu sirskega predsednika Bašarja Al Asada, pa nasprotuje Rusija, ki je z vetom ustavila že tri resolucije za pritisk na sirski režim. Tako je bilo tudi na včerajšnjem zasedanju ZN-a, ki se je znova razšel brez napredka.

Inšpektorji bodo zapustili Damask v soboto
Inšpektorji ZN-a medtem nadaljujejo svoje delo v Siriji, ki jo bodo zapustili jutri zjutraj. Generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun je v preteklih dneh države večkrat pozval, naj dajo priložnost diplomaciji in miru.

Obama je kot povod za poseg ZDA v Siriji podal tri razloge, a po njegovem mnenju je ključni ta, da je Sirija kršila mednarodno Konvencijo o prepovedi razvoja, proizvodnje, kopičenja zalog in uporabe kemičnega orožja ter njegovega uničenja (MPKO).

Hollande: Napad na Sirijo pred sredo!
Britanski parlament o Siriji
Hollande: Napad na Sirijo pred sredo!
Britanski parlament o Siriji