Četverica na republikanski strani, ki se je najdlje obdržala - Marco Rubio, Donald Trump, Ted Cruz in John Kasich. Rubio je iz tekme izstopil 15. marca. Foto: EPA
Četverica na republikanski strani, ki se je najdlje obdržala - Marco Rubio, Donald Trump, Ted Cruz in John Kasich. Rubio je iz tekme izstopil 15. marca. Foto: EPA
John Kerry na prizorišču torkovega napada na bruseljsko letališče Zaventem. Foto: Reuters
Podporniki senatorja Teda Cruza. Foto: Reuters
Opozorilo po napadih v Brsulju: Ostanite človeški. Foto: EPA

Na to je v nedeljo opozoril ameriški državni sekretar John Kerry, ki je leta 2004 tudi sam kandidiral za predsednika, a izgubil proti Georgeu W. Bushu.

Ko so Kerryja na CBS-u vprašali, kako se tuji voditelji odzivajo na dogajanje v volilni tekmi, je sekretar odgovoril, da so, milo rečeno, šokirani. "Kamor koli grem, katerega koli voditelja srečam, vsi sprašujejo, kaj se dogaja v Ameriki. Ne morejo verjeti. Ljudje so začeli dvomiti o naši stabilnosti, ravnovesju in zanesljivosti," je povedal. "In moram vam povedati, da mi je iz nekaterih njihovih vprašanj jasno, da je to, kar se dogaja, prava sramota za našo državo."

Kerry sicer ni bil konkreten, kateri kandidati so tisti, katerih izjave ZDA sramotijo, je pa bilo iz njegovih besed jasno, da gre predvsem za najrazličnejše skrajno kontroverzne predloge republikanskih kandidatov - predvsem pri vprašanju spopadanja s skrajnim islamizmom.
Teksaški senator Ted Cruz je tako predlagal, da bi policija nadzorovala vse muslimanske soseske, pri tem pa mu svetuje ekipa, ki slovi po tem, da človekove pravice postavlja na stranski tir. Cruzove predloge so zavrnili številni, med drugim tudi načelnik newyorške policije Bill Bratton, ki je dejal, da je iz senatorjevih besed jasno, da Cruz ne ve "absolutno ničesar o protiterorističnih ukrepih v New Yorku".

Evropa kot slab zgled
A Cruz svoj predlog - tudi zaradi torkovega napada v Bruslju - zagovarja, češ da gre za "proaktivno uveljavljanje zakona". "Ne smemo postati Evropa s svojo propadlo imigracijsko politiko. Ne smemo ponavljati njihovih napak," je povedal za Fox News. "Ne smemo se pustiti, da bomo prisiljeni živeti pod šeriatskim pravom. Moramo biti angažirani in najti tega sovražnika. Z islamizmom se moramo boriti na vseh ravneh. Če postanem predsednik, bomo zbombardirali Islamsko državo do tal," je ponovil svojo namero, ki jo Pentagon označuje za nezakonito, neameriško in nerazumno.

Ob Cruzove izjave se je obregnil celo sam predsednik ZDA Barack Obama, ki je med tiskovno konferenco v sredo zatrl Cruzov predlog po patruljah v muslimanskih soseskah, češ da bi bile tovrstne patrulje v nasprotju z ameriškimi vrednotami, napadov IS-a pa ne bi preprečile.
"Pravkar sem se vrnil iz države, ki izvaja tovrstni nadzor, pred katerim je, mimogrede, oče senatorja Cruza pobegnil v Ameriko, deželo svobodnih," je dejal Obama, ki se je prejšnji teden vrnil s Kube. "Ideja, da bi zašli na te vrste spolzki teren, nima nobenega smisla. Je v nasprotju s tem, kar smo, in ne bo nam pomagalo premagati IS-a." Cruzov oče Rafael je bil rojen na Kubi, leta 1957 pa je zaprosil za politični azil v ZDA.

Trump za prepoved vstopa muslimanov
Donald Trump je še radikalnejši in je predlagal začasno prepoved vstopa vsem muslimanom v ZDA, ob tem pa napoveduje še, da bo, ko postane predsednik, vojski ukazal mučenje zapornikov in bombardiranje družin terorističnih osumljencev - oboje krši mednarodno zakonodajo. Ob seriji rasističnih, šovinističnih in seksističnih izjav pa je vodilni republikanski kandidat mnoge razburil še s tem, ko ni hotel izrecno obsoditi neonacističnih skupin, ki podpirajo njegovo kampanjo.

V zvezi z napadom v Bruslju pa: "Mislim, da Amerika za Američane ni varna, če si že želite vedeti resnico. Mislim, da Evropa ni varna." V pogovoru za ABC je še dejal, da je velik del svobodnega sveta postal šibek, da bo težav samo še več in da je koncept Nata zastarel in samega terorizma ne naslavlja. Trump tudi meni, da se lahko terorizem začne premagovati samo, ko bodo ameriški muslimani začeli "slaba dejanja" prijavljati.

Guardian ob tem navaja raziskavo univerze Duke iz leta 2014, ki je odkrila, da so ameriške oblasti prišle na sled več osumljencem prek prijav ameriških muslimanov kot pa prek lastnih preiskav.

State Department je sicer po torkovih napadih v belgijski prestolnici, v katerih sta bila ubita najmanj dva Američana, izdal opozorilo vsem Američanom v Evropi. Kerry sicer ob tem miri: "Ljudem ni treba živeti v strahu, ne pomeni pa tudi, da si lahko popolnoma brezbrižen do okolice. Gre samo za zdravo pamet. To pomeni izogibanje večjim množicam, v katerih nimaš nadzora nad tem, kdo je lahko tam. Imejte občutek opreznosti."