Donald Trump je znova poskrbel za razburjenost med njegovimi nasprotniki. Foto: Reuters
Donald Trump je znova poskrbel za razburjenost med njegovimi nasprotniki. Foto: Reuters

Islamska milica Al Šabab, ki si v Somaliji prizadeva za strmoglavljenje z Zahoda podprte vlade in vzpostavitev šeriatskega prava, je objavil dokumentarni film o rasni nepravičnosti v ZDA. Prikazan je sporni govor najverjetnejšega republikanskega kandidata za predsednika ZDA, ko govori o prepovedi vstopa muslimanom v državo, njegovi privrženci pa besede spremljajo z navdušenimi vzkliki.

Trumpov govor se pojavi med dvema posnetkoma Anvarja Al Avlakija, v ZDA rojenega islamskega klerika, ki je bil eden izmed vodilnih pripadnikov Al Kaide. Al Avlaki je bil leta 2011 ubit v Jemnu z ameriškim brezpilotnim letalom. V posnetku Al Šabab pravi, naj se muslimani v ZDA odločijo, ali bodo prišli v islamske države in se borili ali pa bodo ostali doma in se tam zoperstavili Zahodu.

Trumpove izjave o muslimanih so izzvale mednarodno ogorčenje, deležen je bil kritik med številnimi svetovnimi voditelji, enako pa je bilo tudi v ZDA, kjer so ga obsodili številni ameriški politiki, na čelu z demokratskimi predsedniškimi kandidati, ki so posvarili, da bi islamski skrajneži lahko Trumpove sporne besede uporabili za svojo propagando.

Trump: Clintonova in Obama sta kriva za vzpon IS-ja
V odgovoru je Trumpov odvetnik Michael Cohen zapisal: "Kako neumni pa mislijo, da smo? Al Šabab naj bi uporabljal Trumpa za pridobivanje podpornikov? Al Šabab in podobne skupine so delovale že dolgo pred Trumpovo kandidaturo." Še korak dlje pa je znova šel Trump, ki je dejal, da sta za vzpon Islamske države kriva najverjetnejša demokratska kandidatka za predsednico Hillary Clinton in predsednik ZDA Barack Obama: "Oni so ustvarili Islamsko državo. Hillary Clinton je IS ustvarila skupaj z Barackom Obamo."

Kontroverzni bogataš, ki se poteguje za ameriškega predsednika, se je v Biloxiju, kjer je spregovoril pred podporniki, dotaknil tudi napada Irana na veleposlaništvo Savdske Arabije, potem ko je ta usmrtila uglednega šiitskega klerika Nimra Al Nimra: "V Teheranu so zažgali veleposlaništvo. Iran želi zavzeti Savdsko Arabijo. Vedno jo je želel - zaradi nafte." Dodal je, da bi morala Obamova administracija upoštevati njegov nasvet in izkoristiti nafto, ki jo nadzoruje IS, a je namesto tega dopustila, da so skrajneži pridobili moč.