Kerry se je ob začetku svoje bližnjevzhodne turneje nepričakovano ustavil tudi v Iraku, kjer je imel kasneje tiskovno konferenco. Foto: Reuters
Kerry se je ob začetku svoje bližnjevzhodne turneje nepričakovano ustavil tudi v Iraku, kjer je imel kasneje tiskovno konferenco. Foto: Reuters
Bela hiša
Obama je v torek v Beli hiši gostil kongresne voditelje. Foto: Reuters
Ameriško letalo
Zračna podpora je bila ključna za uspehe kurdskih sil proti sunitskim skrajnežem. Foto: Reuters

Kerry, ki se je na turneji po Bližnjem vzhodu, kjer išče podporo za boj proti skrajnim islamistom, nenapovedano ustavil tudi v Iraku, je povedal, da je Islamska država največja grožnja, ki so ji ljudje v Iraku priča v tem trenutku. Dodal je, da bodo oblikovali globalni načrt za boj proti IS-ju, a da mora biti nova iraška vlada motor tega boja. Ob tem je še dodal, da je zelo zadovoljen s pripravljenostjo novega premierja na reforme, kar ga navdaja z upanjem.

Ameriški državni sekretar je že v ponedeljek povedal, da namerava mednarodna skupnost IS poraziti s široko koalicijo v kampanji, ki bo trajala mesece ali celo leta.

Kerry se je med obiskom Bagdada srečal z novim iraškim premierjem Haidarjem Al Abadijem, ki je zaprosil za mednarodno podporo v boju z "rakom, ki ga predstavlja IS". "Seveda je naša naloga zaščititi našo državo, mednarodna skupnost pa mora zaščititi Irak," je po srečanju povedal novi iraški premier.

Obama bo predstavil strategijo za boj proti IS-ju
Medtem je ameriški predsednik Barack Obama, ki bo nocoj v neposrednem televizijskem nagovoru predstavil strategijo boja proti pripadnikom Islamske države, ki naj bi temeljila na široki mednarodni koaliciji, dejal, da je odločitev o razširitvi letalskih napadov proti skrajnežem v Iraku in Siriji v njegovih rokah, zato ne potrebuje potrditve kongresa.

O strategiji se je v torek pogovarjal z demokratskimi in republikanskimi voditelji v kongresu, pogovori pa so bili po poročanju Bele hiše "produktivni". Njegova strategija izključuje možnost kopenskih operacij, vendar pa bi lahko sledila razširitev letalskih napadov tudi na položaje skrajnežev v Siriji.

Bela hiša je sporočila, da je Obama v pogovoru s kongresnimi voditelji pozdravil njihovo podporo in obljubil nadaljnja intenzivna posvetovanja, vendar pa za svojo strategijo ne bo iskal podpore kongresa. "Predsednik je voditeljem povedal, da ima pooblastila, ki jih potrebuje za ukrepanje proti IS-ju," se je glasilo sporočilo iz njegovega kabineta.

Obama naj bi podprl ameriško urjenje in svetovanje iraškim varnostnim silam ter pomoč pri operacijah proti voditeljem Islamske države. Za svojo strategijo ima tudi podporo ameriške javnosti, pri kateri velika večina dojema skrajneže kot resno grožnjo ZDA in pri tem podpira letalske napade v Iraku in Siriji.

Kerry in Hagel gradita koalicijo
ZDA so doslej izvedle že več kot 100 zračnih napadov na IS v Iraku, predvsem okrog jezu Hadita na kurdskem severu države, vendar z omejenim ciljem zaščite ameriških interesov in preprečitve humanitarne katastrofe.

Podrobnosti mednarodnega boja proti IS-ju pod ameriškim vodstvom pa naj bi bile izdelane v času zasedanja 69. Generalne skupščine ZN-a konec meseca v New Yorku, ko bo morda sprejeta tudi ustrezna resolucija Varnostnega sveta ZN-a. Mednarodna ofenziva proti IS-ju bo zajela tudi ukrepe za preprečevanja dotoka financ in borcev iz tujine.