Kim Džong Un se je že dobro vživel v voditekja severnokorejskega naroda. Foto: EPA
Kim Džong Un se je že dobro vživel v voditekja severnokorejskega naroda. Foto: EPA
Raketa unha-3
Tuji novinarji so imeli v nedeljo priložnost za ogled priprav na izstrelitev rakete unha-3. Foto: EPA
Japonska
Japonska je pripravila raketni sistem patriot. Foto: EPA

Oblasti v Pjongjangu se ne zmenijo za kritike na območju in v mednarodni skupnosti, kjer so ostro kritizirali napovedano izstrelitev severnokorejske rakete z domnevnim navigacijskim satelitom. Izstrelitev, ki naj bi se zgodila med 12. in 16. aprilom, sovpada s praznovanjem ob stoletnici rojstva ustanovitelja izolirane komunistične države Kim Il Sunga.

Zahodne države so izstrelitev označile za "veliko izzivanje", medtem ko so nekatere sosednje države za vsak primer že spremenile poti poletov letal svojih letalskih družb, da se ne bi križale z načrtovano potjo rakete.

Japonska je že zagrozila, da bo sestrelila raketo, če bo ta prečkala njen zračni prostor.

Južna Koreja je severno sosedo, s katero s tehnično še zmeraj v vojni že od konca spopadov na Korejskem polotoku leta 1953, opozorila, da bo še okrepila njeno osamitev, če bo Pjongjang vztrajal pri izstrelitvi.

Obveščevalni viri v Seulu tudi poročajo, da naj bi se Severna Koreja pripravljala na svoj tretji jedrski poskus, čeprav je februarja privolila v delno zamrznitev svojega jedrskega programa v zameno za nujno potrebno pomoč v hrani.

"Pričakujem, da bo polnjenje z gorivom končano v primernem času," je skupini tujih novinarjev sporočil vodja nadzornega centra pri severnokorejskem odboru za vesoljsko tehnologijo Paek Čang Ho in še pojasnil, da bodo točen datum izstrelitve določili njegovi nadrejeni.

Kim na čelo partije
Praznovanje obletnice rojstva očeta naroda so v Severni Koreji izkoristili tudi za utrditev njegovega vnuka Kim Džong Una na oblasti, ki jo je prevzel po smrti svojega očeta Kim Džong Ila decembra lani.

Delegati severnokorejske Delavske stranke so se namreč sešli na izrednem kongresu, kjer so najmlajšega Kima imenovali za prvega sekretarja, s tem pa naj bi bil tudi končan prenos oblasti. Oče je dobil naziv "večni" generalni sekretar.

Čeprav je bil Kim Džong Un že razglašen za "velikega naslednika" svojega očeta, je bil doslej uradno imenovan le na mesto vrhovnega poveljnika 1,2-milijonske severnokorejske vojske.

V petek bo sledilo še zasedanje severnokorejske skupščine, ki imenuje predsednika državne komisije za obrambo, najvišjega organa odločanja na v državi. Za zdaj še ni znano, ali bo tudi ta položaj prevzel Kim Džong Un. Pojavljajo se namreč govorice, da naj bi iz spoštovanja do svojega očeta ta položaj zavrnil.