Mladi voditelj v zahodnjaški obleki in s kravato je pohvalil severnokorejske znanstvenike, ker so
Mladi voditelj v zahodnjaški obleki in s kravato je pohvalil severnokorejske znanstvenike, ker so "ustvarili čudež z veličastnim in poživljajočim zvokom prve vodikove bombe". Foto: Reuters
Dejal je še, da je država pripravljena normalizirati odnose z državami, ki so bile do nje sovražne. Foto: Reuters
Severna Koreja jedrsko orožje le za samoobrambo

"Kot odgovorna država, ki ima jedrsko orožje, tega ne bomo uporabili, razen če bo našo suverenost ogrožala sovražna država z jedrskim orožjem," je bil jasen Kim Džong Un.

Še več, Severna Koreja si bo prizadevala, "izpolniti svoje obveznosti o neširjenju jedrskega orožja in za svetovno jedrsko razorožitev," je dejal Kim na kongresu vladajoče Delavske partije, ki je najpomembnejši politični dogodek v tej izolirani državi v zadnjih desetletjih in bo za mladega voditelja priložnost za utrditev oblasti.

Mednarodne sankcije
"Delavska stranka in severnokorejska vlada bosta izboljšali odnose s tistimi državami, ki spoštujejo suverenost Demokratične ljudske republike Koreje in so do nas prijazne, pa čeprav tako ni bilo v preteklosti," je Kimove besede povzela agencija KCNA. Tako naj bi država izboljšala odnose z južno sosedo, s katero sta tehnično še vedno v vojni, saj po bojih med letoma 1950 in 1953 nista podpisali sporazuma o premirju.

Vodja te 25-milijonske države, ki je zaradi jedrskega programa in razvoja balistične tehnologije pod hudimi mednarodnimi sankcijami, je postal vodja države leta 2011, po nenadni smrti svojega očeta Kim Džong Ila. Združeni narodi so proti Pjongjangu uvedli nove sankcije marca, saj je država januarja izvedla četrti jedrski poizkus, izstrelila balistične rakete in priznala, da ima vodikovo bombo.

"V tem letu, v katerem poteka kongres partije, je naša vojska uspešno izvedla prvi test vodikove bombe ... zgodovinski mejnik v 5.000-letni zgodovini našega naroda," je dejal Kim v govoru, ki ga je prenašala državna televizija. Ob tem je pohvalil severnokorejske znanstvenike, ker so "ustvarili čudež z veličastnim in poživljajočim zvokom prve vodikove bombe". Test, ki mu je kmalu sledil uspešen preizkus rakete dolgega dosega, je po njegovih besedah "jasno pokazal vsemu svetu naš nepremagljiv duh in neskončno moč ... kljubujoč zlobnim pritiskom in sankcijam sovražnih sil".

Prvi kongres po 36 letih
Na prvem kongresu severnokorejske vladajoče stranke po 36 letih sodeluje 3.467 delegatov z vseh koncev države. Spremlja ga tudi 130 tujih novinarjev, ki so jih severnokorejske oblasti povabile v Pjongjang. Novinarjev sicer niso spustili v Palačo 25. aprila in morajo dogajanje spremljati z oddaljenosti 200 metrov.

Kim (33) je med drugim predstavil tudi petletni načrt za spodbudo gospodarske rasti, s katero bi izboljšal tudi oskrbo z električno energijo. V nasprotju z njegovim očetom je Kim javno sprejel odgovornost za gospodarski razvoj.

Severna Koreja jedrsko orožje le za samoobrambo