Pjongjang je glede izstrelitve dejal, da je njihova mornarica zdaj sposobna napasti Južno Korejo in ZDA, kadar koli želi. Foto: Reuters
Pjongjang je glede izstrelitve dejal, da je njihova mornarica zdaj sposobna napasti Južno Korejo in ZDA, kadar koli želi. Foto: Reuters
false
Poskus naj bi vodil sam Kim Džong Un, ki je izstrelitev označil za "velik uspeh". Foto: Reuters

Severna Koreja je v soboto s podmornice blizu svoje vzhodne obale izstrelila raketo, je po poročanju Reutersa sporočila južnokorejska vojska. Do izstrelitve je prišlo v času, ko je mednarodna javnost zaskrbljena, ali bo Pjongjang izvedel nov jedrski poskus pred majskim kongresom vladajoče Delavske stranke, ki bo prvi po 36 letih.

Raketa je letela okoli 30 kilometrov, je sporočilo južnokorejsko obrambno ministrstvo, južnokorejska vojska pa skuša ugotoviti, ali je bila izstrelitev iz nedoločenih razlogov neuspešna. Pjongjang medtem trdi, da je bila poskusna izstrelitev "še en velik uspeh", ob tem pa ni razkril dneva in kraja izstrelitve.

Uspešna izstrelitev za državo pomeni "še eno sredstvo za močan jedrski napad," je dejal severkorejski voditelj Kim Džong Un. Kot je dejal, je severnokorejska mornarica sposobna napasti "južnokorejske marionetne sile in ameriške imperialiste, kadar koli želi".

ZDA: Kršitev resolucij Varnosntega sveta
Iz ZDA je prišla izjava tiskovnega predstavnika zunanjega ministrstva Johna Kirbyja, ki je izstrelitve balističnih raket in uporabo te tehnologije označil za "jasno kršitev več resolucij Varnostnega sveta ZN-a".

V soboto je Francija EU pozvala, naj enostransko sprejme dodatne sankcije zoper Severno Korejo, če bo izstrelitev potrjena.

Severna Koreja je prvič poskusila izstreliti raketo s podmornice prejšnje leto. Takrat naj bi bil njen razvoj tovrstnega sistema v prvih stopnjah, do konca razvit sistem pa bi lahko ogrozil ne samo sosednje države, temveč tudi ZDA. Vendar naj bi bilo več tovrstnih poskusov nato neuspešnih.

Zaradi sankcij ZN-a iz leta 2006 Severna Koreja ne sme izvajati jedrskih poskusov in uporabljati tehnologijo balističnih raket, ne glede na to pa je Pjongjang nadaljeval zmanjševanje jedrske konice in razvoj medcelinske balistične rakete.

Nehajte vi, pa bomo tudi mi
Zunanji minister Severne Koreje Ri Su Jong je v intervjuju za Associated Press v soboto dejal, bo njegova država prenehala jedrske poskuse, če bodo ZDA prenehale svoje vsakoletne vojaške vaje z Južno Korejo. Podobno zahtevo je Pjongjang podal že januarja po svojem četrtem jedrskem poskusu.

Z ameriškega zunanjega ministrstva so sporočili, da te vaje kažejo zavezanost ZDA zavezništvu z Južno Korejo in večajo "bojno pripravljenost".