Slovesnosti ob obletnici bodo potekale po vsej Kitajski. Foto: EPA
Slovesnosti ob obletnici bodo potekale po vsej Kitajski. Foto: EPA
Kitajska
Od obletnice si veliko obetajo tudi prodajalci spominkov. Foto: EPA

Mao je bil rojen 26. decembra leta 1893 v Šaošanu v osrednji kitajski pokrajini Hunan. V mestu Šjangtan, ki je del Šaošana, bodo za 16 projektov ob obletnici namenili kar 2,54 milijarde dolarjev.

V okviru projektov bodo prenovili turistični center in nekdanji dom kitajskega komunističnega voditelja. Sredstva bodo namenili tudi za infrastrukturo, kot so avtocesta in hitra železnica, s katerima želijo pritegniti nove obiskovalce.

Mestne oblasti v Šjangtanu so pozdravile projekte ob slovesnosti in pri tem poudarile, da so najpomembnejši v tem trenutku. Projekti v Šjangtanu so sicer le del slovesnosti, ki bodo ob obletnici potekale po vsej Kitajski.

"Toliko za mrtvega človeka?"
Na vrtoglavi znesek denarja za projekte so se burno odzvali kitajski uporabniki svetovnega spleta. Še posebej jih je ujezila številka 2,54 milijarde dolarjev, ki je veliko višja od vsote 1,95 milijarde dolarjev, o kateri so poročali pred dnevi.

Odzivi so še bolj poudarili problematiko razkošnih projektov kitajskih oblasti v času, ko navadni državljani ostro kritizirajo vladne funkcionarje zaradi korupcije.

"Koliko stane ukvarjanje z onesnaževanjem," je zapisal eden izmed uporabnikov in se ob tem vprašal tudi o stroških za zdravstveno zavarovanje ter o prehrani za študente iz revnih okrožij.

"Ne morem verjeti, da zapravljajo toliko denarja za mrtvega človeka, kontroverznega mrtvega človeka," se je še glasil zapis.

Mao je v času kitajske državljanske vojne svoje komunistične sile popeljal do zmage nad nacionalisti in oblikovanja komunistične kitajske leta 1949. A zmago so pozneje zasenčile tragedije v času politike kulturne revolucije in velikega skoka naprej, ko je zaradi lakote umrlo na milijone ljudi.