Kljub visoki gospodarski rasti v zadnjih letih pa so na Kitajskem vse večje razlike med podeželjem in mesti. Foto: EPA
Kljub visoki gospodarski rasti v zadnjih letih pa so na Kitajskem vse večje razlike med podeželjem in mesti. Foto: EPA
Kitajski deklici z vedrom vode
Kitajska vlada se letos zavzema za razvoj podeželja. Foto: EPA
Kitajski kongres
Več kot 3.000 poslancev bo tudi letos razpravljalo o krizi glede Tajvana. Foto: EPA

Premier Ven Džjabao je v otvoritvenem govoru napovedal dodatna sredstva za ruralna področja, kar naj bi povečalo blaginjo na podeželju, kjer živi okoli 750 milijonov Kitajcev. Dejal je, da je letos zgodovinska naloga obnoviti socialistično podeželje.

Za letos je napovedal osemodstotno rast, v prihodnjih štirih letih pa naj bi bila 7,5-odstotna. Vlada naj bi letos samo za razvoj kmetijstva vložila 35 milijard evrov, še več sredstev pa naj bi namenili razvoju socialnih pravic na ruralnih območjih.

Tako naj bi na podeželju izboljšali pogoje v šolah in zdravstvu. Po nekaterih poročilih naj bi v prihodnjih dveh desetletjih program izboljšanja podeželja Kitajce stal do bilijon evrov.

Vodja nacionalne komisije za reforme in razvoj Ma Kaj pa je napovedal, da bo rast investicij letos 18-odstotna, kar pomeni, da bo za slabih deset odstotnih točk nižja od lanske.

Na sporedu tudi Tajvan
Na zasedanju, ki bo trajalo do 14. marca, naj bi govorili tudi o Tajvanu. Pričakuje se, da bodo ostro obsodili predsednika Čena Šujbjana, ki je ukinil narodni svet za združitev. Lani je kongres sprejel protiodcepitveni zakon, ki predvideva vojno v primeru enostranske odcepitve Tajvana.

Zamenjava namestnika Džiabaa?
Zasedanje predstavnikov 31 kitajskih provinc in avtonomnih pokrajin, vključno s Hongkongom in Makaom, naj bi premier Džjabao izkoristil tudi za zamenjavo svojega bolnega namestnika.

67-letni Huang Džu je namreč lani prestal dve operaciji zaradi raka. Mogoče je tudi, da bodo področji gospodarstva in financ, ki ju je vodil Hunag Džu, razdelili med druge tri podpredsednike vlade.

Verjetno tudi o okolju
Tema razprav naj bi bilo tudi onesnaževanje okolja, ki v zadnjem času predstavlja razlog za nezadovoljstvo Kitajcev. Soočajo se namreč z mesti, polnimi smoga in težkim industrijskim onesnaženjem.