Kitajska je za ZDA drugo največje gospodarstvo na svetu. Foto: EPA
Kitajska je za ZDA drugo največje gospodarstvo na svetu. Foto: EPA
Ši Džinping in Tony Abbott
Abbott je dejal, da sklenjeni trgovinski sporazum najobsežnejši sporazum, ki ga je Kitajska sklenila s katero koli državo. Foto: Reuters

Med zgodovinskim obiskom v Avstraliji je Ši v nagovoru avstralskim poslancem dejal, da je ogromna in hitro razvijajoča se Kitajska zavezana ohranjanju miru, ki je zanjo dragocen. Kot je dejal, je zgodovina že pokazala, da konflikt ne koristi nikomur. "Pregled zgodovine kaže, da državam, ki skušajo napredek doseči s silo, brez izjem spodleti," je spomnil Ši in obenem posvaril, da je treba budno paziti na "dejavnike, ki nas lahko oropajo miru".

Peking je s štirimi državami jugovzhodne Azije zapleten v več ozemeljskih sporov v Južnokitajskem morju, v ozemeljskem sporu zaradi otočja v Vzhodnokitajskem morju pa je tudi z Japonsko. Ameriški predsednik Barack Obama je v soboto posvaril, da v Aziji zaradi ozemeljskih sporov grozi izbruh oboroženih spopadov. Na vrhu skupine G20 je Obama skupaj z avstralskim in japonskim voditeljem pozval k mirnemu reševanju pomorskih sporov.

Ši je poudaril, da je odprt za dialog. Po njegovih besedah je stališče Kitajske že dolgo, da spore z drugimi državami, ki zadevajo ozemeljsko celovitost in interese na morju, rešuje z "dialogom in posvetovanji". Spomnil je, da je Kitajska mejne spore z 12 od svojih 14 sosed rešila s prijateljskimi pogovori, in dodal, da bodo "nadaljevali delo v tej smeri".

"Kitajska vlada je pripravljena okrepiti dialog in sodelovanje z relevantnimi državami za ohranjanje svobode plovbe in varnosti pomorskih poti ter zagotavljanje morske meje miru, spokojnosti in sodelovanja," je še dejal avstralskim poslancem.

Deset let pogajanj za sporazum
Nagovor kitajskega predsednika parlamentu v Canberri je bila tudi priložnost za podpis prostotrgovinskega sporazuma med Avstralijo in Kitajsko, ki je plod desetletnih pogajanj. S sporazumom se Avstraliji odpirajo vrata na kitajski trg, saj se bodo z njim odpravile carine za 93 odstotkov njenega izvoza. Za Kitajce s sporazumom prihajajo boljši pogoji za vlaganja v Avstraliji, saj za naložbe pod milijardo avstralskih dolarjev (698,8 milijona evrov) ne bodo več potrebovali soglasja avstralske vlade.

Carine bodo med drugim odpravljene za avstralski izvoz kmetijskih dobrin, tudi vina, mesa in živih živali in mlečnih izdelkov, potrebnih za nahranitev naraščajočega kitajskega srednjega razreda. Avstralski premier Tony Abott je dejal, da bo sporazum avstralskemu gospodarstvu prinesel milijarde, poleg tega pa bo odprl nova delovna mesta in okrepil življenjsko raven.

Kitajska je največja trgovinska partnerica Avstralije. Blagovna menjava med tema dvema državama je vredna več kot 150 milijard avstralskih dolarjev (104 milijarde evrov).