Sogovornika sta se dogovorila o bolj dejavnem sodelovanju med državama na obrambnem področju. Foto: EPA
Sogovornika sta se dogovorila o bolj dejavnem sodelovanju med državama na obrambnem področju. Foto: EPA
J-20
Kitajska je prejšnji teden razburila ZDA s predstavitvijo novega lovskega letala, ki naj bi bilo nevidno za radarje. Foto: EPA
Odnosi Kitajska-ZDA

Ameriški obrambni minister Robert Gates in njegov kitajski kolega Liang Guangli sta se na srečanju v Pekingu dogovorila za vzpostavitev delovne skupine, ki bi raziskala možnosti bolj formalnega in rednega vsebinskega dialoga o strateških vprašanjih, sogovornika pa sta se strinjala tudi, da bi medsebojne razlike lahko rešili z več preglednosti.

Gates je Pekingu ponudil še dodatno roko sodelovanja s povabilom načelniku vrhovnega poveljstva kitajskih sil, naj obišče ZDA.

Otoplitev odnosov med ZDA in Kitajsko
Poznavalci tokratni Gatesov obisk v Pekingu razumejo kot konec precej napetih odnosov med Washingtonom in Pekingom, ko je Peking prekinil sodelovanje z ZDA na obrambnem področju zaradi ameriške prodaje orožja Tajvanu in zaradi ameriških vojaških vaj z Južno Korejo v Rumenem morju.

Kljub temu general Liang ni obljubil, da v prihodnosti ne bo znova prišlo do prekinitve stikov, še posebej, če bodo ZDA sklenile nov orožarski posel s Tajvanom. "Tovrstne prodaje orožja močno škodujejo kitajskim ključnim interesom," je Liang povedal novinarjem po srečanju z Gatesom in opozoril na to, da se morajo ZDA bolj posvečati temu, kaj želi Kitajska.

Kljub temu sta tako Gates kot Liang na novinarski konferenci po srečanju zagotovila, da ne ZDA ne Kitajska ne vstopajo v oboroževalno tekmo. Liang, ki je nastopil v vojaški uniformi, je dejal, da gre pri krepitvi kitajske vojske zgolj za usklajenost z vse večjo gospodarsko in politično vlogo Kitajske v svetu.

Se ZDA bojijo Kitajske?
Do krepitve stikov med državama prihaja ob vojaški krepitvi Kitajske, ki spodbuja strahove o bolj agresivni Kitajski in zaradi česar Washington vztraja, da bi moral Peking jasneje pojasniti svoje načrte. V ospredju je predvsem razvoj novega kitajskega lovskega letala, ki naj bi bilo nevidno za radarje, pa tudi razvoj nove balistične rakete z dosegom okoli 3.000 kilometrov.

Hu Džintao čez teden dni v Washington
Gates je Peking obiskal le teden dni pred potjo kitajskega predsednika Hu Džintaa v Washington. Strani naj bi skušali premostiti razlike, predvsem glede dvostranske trgovine, pogovori pa naj bi bili usmerjeni tudi v iskanje rešitev za korejsko in iransko jedrsko vprašanje.

Odnosi Kitajska-ZDA