ZDA opozarja na možne posledice kitajskega ravnanja v Južnokitajskem morju, a dejstvo je, da sta državi močno gospodarsko prepleteni. Foto: Reuters
ZDA opozarja na možne posledice kitajskega ravnanja v Južnokitajskem morju, a dejstvo je, da sta državi močno gospodarsko prepleteni. Foto: Reuters
Otočje Spratly - Kitajska in gradnja letališča na spornem otočju v Južnokitajskem morju
Kitajska naj bi ustvarila že za 800 hektarjev kopnega v Južnokitajskem morju. Foto: Reuters

Kerry prihaja na dvodnevni obisk v času, ko so odnosi med ZDA in Kitajsko močno napeti zaradi kitajskih dejavnosti v Južnokitajskem morju, že pred obiskom pa so na ameriškem zunanjem ministrstvu napovedali, da se bodo pogovarjali ravno o tem dogajanju.

"Odločenost kitajske strani, da brani svojo suverenost in ozemeljsko celovitost, je trdna kot skala in neomajna," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Vang na skupni tiskovni konferenci z ameriškim kolegom. Kerry je Kitajsko namreč pozval, naj pomaga zmanjšati napetosti in tako poveča možnost diplomatske rešitve, poroča BBC.

Kitajska, ki si lasti 90 odstotkov Južnokitajskega morja, zaradi česar prihaja v spor z Brunejem, Tajvanom, Filipini, Vietnamom in Malezijo, je izrazila zaskrbljenost glede morebitnih načrtov ZDA, da pošlje vojaška letala in ladje v Južnokitajsko morje, poroča Reuters. Kerry se glede tega ni želel jasno izreči.

Kitajska sicer zavrača vpletenost ZDA v omenjeni spor. Peking Washington krivi za stopnjevanje napetosti s tem, da spodbuja države k "nevarnemu obnašanju". Kot je ponovil Peking, se lahko to zadevo obravnava le skoti dvostranske pogovore.

Kitajci z umetnimi otoki
V začetku maja je ameriško obrambno ministrstvo v rednem letnem poročilu o kitajski vojaški moči opozorilo na pospešeno gradnjo umetnih otokov na omenjenem območju, kjer je Kitajska v sporu s petimi drugimi državami glede otokov Spratly. Kitajska naj bi tako doslej ustvarila že 800 hektarjev zemljišč tam, kjer je bilo prej le morje.

Kitajska trdi, da gre za projekte, ki bodo izboljšali življenja ljudi, živečih na spornih otokih, Pentagon pa sumi, da gre za spreminjanje dejstev na terenu v sporu z drugimi državami.

ZDA opozarja na ameriško-kitajske odnose
Kerry se bo na Kitajskem sestal še z več drugimi političnimi in vojaškimi voditelji, tudi predsednikom Šijem Džinpingom. Kot so napovedali na ameriškem zunanjem ministrstvu, bo med obiskom izpostavil "zelo negativne posledice na podobo Kitajske, na njene odnose s sosedi, na regionalno stabilnost in morda tudi na ameriško-kitajske odnose", ki jih prinašajo dejavnosti Pekinga na morju.

Ne glede na politične spore pa imata Kitajska in ZDA, sicer največji svetovni gospodarstvi, močne gospodarske povezave. Septembra naj bi ZDA obiskal kitajski predsednik Ši Džinping.