Kitajska komunistična partija se spopada s hudimi obtožbami korupcije in zlorab pooblastil. Foto: EPA
Kitajska komunistična partija se spopada s hudimi obtožbami korupcije in zlorab pooblastil. Foto: EPA
Ši Džinping se je odločil za korenite spremembe. Foto: Reuters
Konec državniških banketov. Foto: Reuters
Kitajski politiki so tudi ob vstopu v novo leto ostali brez slavij. Foto: Reuters

Kot poroča BBC, so kitajski voditelji v preteklosti že dajali obljube, kako se bodo ostro lotili korupcije in nepotrebnega razkošja, a tokrat očitno mislijo resno.

"Osupljivo je. Neverjetno," pravi o obedovalnih navadah šanghajskih političnih veljakov Hvang Tjemin, direktor zveze šanghajske hotelske industrije. Ta predstavlja več kot 50 hotelov s petimi zvezdicami, ki strežejo mestni eliti. "Banket z več kot 10 hodi je nekaj povsem normalnega. Nekateri jih imajo celo 15 ali 20. Bil sem priča nekemu banketu, kjer je bilo toliko jedi, da so jih morali naložiti v tri nadstropja."

Tjemin, sicer tudi sam hotelir in član Komunistične partije, presenetljivo graja ne le količino ampak tudi kakovost zaužite hrane. "Na banketih, ki jih plačuje denar davkoplačevalcev, lahko pogosto najdemo plavuti morskega psa, morska ušesa, ptičja gnezdeca in druge pregrešno drage jedi. Včasih pa je cena alkohola še višja od hrane."

Seznam prepovedi
To je podoba javno sponzorirane lakomnosti in ekstravagance, čez katero še pred nekaj meseci Tjemin ne bi mogel kar tako udrihati. A na Kitajskem se je v zadnjem času nekaj spremenilo in nenadoma je postalo v politiki moderno odrekati se razsipnim navadam javnih uslužbencev.

Ši Džinping, novi vodja Komunistične partije, je bil tisti, ki je vse to sprožil. Ko je novembra prevzel oblast, je bil eden njegovih prvih ukrepov objava seznama prepovedi. Konec trošenja javnega denarja na banketih. Konec uradnih daril za državnike. Konec uporabe službenih avtomobilov med državnimi prazniki. Na Kitajskem je jeza zaradi korupcije, privilegijev in zlorabe pooblastil, ki jih Komunistična partija sploh ne zanika, tako velika, da ogroža partijo samo.

Vse to je javnost sicer že slišala - ne nazadnje sta tudi prejšnja voditelja partije, Hu Džintao in Džjang Zemin, svarila pred korupcijo. A tokrat se ukrepe in prepovedi že da občutiti. Tjemin pravi, da je od uvedbe novih pravil število rezervacij banketov upadlo za najmanj 30 odstotkov.
Celo cene nekaterih prestižnih alkoholnih znamk so padle, odkar vojska ne sme več gostiti hedonističnih sprejemov, na katerih je alkohol do pred kratkim tekel v potokih. Ukrep naj bi občutile številne trgovine, centri dobrega počutja, restavracije in celo prodajalci cvetja, saj pod "razkošje" sodijo tudi cvetlični aranžmaji na uradnih sprejemih.

Začaran krog
Banketi in razkošna slavja so odpovedani celo ob kitajskem novem letu. Lastniki nekaterih restavracij poročajo, kako so imeli še januarja lani rezervacije 30 skupin za praznične večerje, letos pa so imeli le nekaj posameznih strank.
"Ne trpi le gastronomski posel," je zapisal časopis Nanfang Džovmo v komentarju z naslovom Izginjajoči banket. "Banket je ustvaril celotno verigo, in s krčenjem banketov bodo trpele vse z njimi povezane industrije."

Je pa res, da so nekateri poznavalci skeptični do učinkov tako rigoroznih direktiv. Namreč, čim globlje posežejo, tem bolj dobi javnost nekakšen pregled nad tem, kako zelo so stvari ušle izpod nadzora in kako močno je korupcija dejansko prežela partijo. S tem pa lahko partija več izgubi kot pridobi.