V sobotnem pokolu je umrlo najmanj 29 ljudi. Foto: Reuters
V sobotnem pokolu je umrlo najmanj 29 ljudi. Foto: Reuters

Medtem ko se v bolnišnici v Kunmingu na jugozahodu Kitajske za življenje še vedno bojuje najmanj 20 ljudi, je kitajska policija v bliskoviti akciji aretirala še tri teroriste, ki so bili na begu. Celotna skupina islamskih teroristov je štela po zadnjih podatkih osem ljudi, med njimi sta bili tudi dve ženski. Eno je policija med napadom ranila in zajela. Identificirali so tudi vodjo pokola. Policija je v približno 20-minutnem streljanju ubila štiri teroriste.

Na kraju zločina so našli tudi zastavo in embleme vzhodnoturkmenskega islamskega gibanja, ki se bojuje za odcepitev od Kitajske. Ujgurski teroristi naj bi bili povezani tudi z Al Kaido in afganistanskimi talibani. Zaradi nevarnosti novih terorističnih akcij saj obstaja bojazen, da bodo islamski teroristi poskušali udariti še kje, so po celotni državi bistveno zaostrili varnostne ukrepe, posebej v Pekingu, kjer se je začelo zasedanje narodnega komiteja ljudske posvetovalne konference.

Delegati o nadaljevanju tržnih reform
Omenjena konferenca ima podobno vlogo, kot so jo imele v nekdanji Jugoslaviji letne konference Socialistične zveze. Na plenarnem zasedanju več kot 2.200 delegatov razpravlja o nadaljevanju tržnih reform, ki so jih zastavili na lanskem jesenskem tretjem plenumu kitajske komunistične partije. Omenjeno zasedanje je priprava na redno letno zasedanje kitajskega parlamenta, ki se bo začelo v sredo.

Uroš Lipušček, Druga jutranja kronika