Oskrbovanje ranjencev v bolnišnici. Foto: Reuters
Oskrbovanje ranjencev v bolnišnici. Foto: Reuters
Poostren nadzor na ulicah Kunminga. Foto: Reuters

V napadu je po najnovejših podatkih umrlo 29 ljudi, več kot 130 je bilo ranjenih. Policija je ustrelila najmanj štiri napadalce, žensko osumljenko so aretirali in jo trenutno zaradi neznanih poškodb zdravijo v bolnišnici, druge še iščejo.

Skupina napadalcev, oblečenih v črno, je vdrla na železniško postajo in začela z noži naključno zabadati ljudi, ki so čakali v vrsti za vozovnice. Fotografije, ki so po napadu zaokrožile po spletu, prikazujejo žrtve v mlakah krvi.

Oblasti so dogodek označile za "organiziran, premišljen in nasilen teroristični napad".

Mestne oblasti Kunminga so medtem sporočile, da so napad izvedli separatisti iz Sinkianga, kjer živijo Ujguri, večinoma muslimanske veroizpovedi, ki si že dalj časa prizadevajo za odcepitev od Kitajske in konec državnega zatiranja njihove veroizpovedi.
V pokrajini Sinkiang občasno prihaja do nasilnih obračunov med domačini in varnostnimi silami, medtem ko so napadi na civiliste redki. V jugozahodni pokrajini Junnan, kjer leži Kunming, priljubljena turistična destinacija, pa napadov na civiliste ne pomnijo.
Ban Ki Mun napada najostreje obsoja
Napad se je zgodil nekaj mesecev, potem ko so trije člani iste družine iz Sinkianga zapeljali z avtomobilom v množico turistov na Trgu nebeškega miru v Pekingu. Pri tem sta poleg napadalcev umrla dva človeka.

Kraj napada si je danes ogledal visoki kitajski varnostni predstavnik Meng Džiandzu, kitajski predsednik Ši Džinping pa je pozval k temeljiti preiskavi najnovejšega napada in obljubil, da bodo napadalci privedeni pred roko pravice.

Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun je "najostreje" obsodil "grozljivi napad na civiliste" in poudaril, da "ni nobenega opravičila za napad na nedolžne".