Kitajska je vložila uradno pritožbo zaradi preleta ameriškega vohunskega letala. Foto: Reuters
Kitajska je vložila uradno pritožbo zaradi preleta ameriškega vohunskega letala. Foto: Reuters
Američani so posneli fotografije spornega otočja. Foto: Reuters

Kitajska se bo osredotočila na krepitev vojaške navzočnosti prek svojih meja na morju in bo krepila "zaščito na odprtem morju", izhaja iz novega dokumenta o vojaški strategiji države, ki posodablja smernice iz leta 2004. Kitajska mornarica bo dala večji poudarek na "zaščito na odprtem morju", in ne zgolj na "obrambo obalnih voda", je v strategiji zapisala vlada.

Težišče delovanja bodo spremenile tudi zračne sile, ki se bodo premaknile od "zračne obrambe v obrambo in napad", navaja dokument. Vojska bo tudi povečala svojo globalno mobilnost, topniške sile pa bodo okrepile zmožnosti za "napade srednjega in dolgega dosega".

Kot nakazuje, bo Kitajska okrepila svojo navzočnost predvsem v Južnokitajskem morju, kjer si lasti ozemlja, ki jih imajo za svoja tudi nekatere druge države na območju.

Opozorilo ZDA
Napetosti med Pekingom in Washingtonom medtem ne popuščajo. Kitajska je v petek tako sporočila, da je "pregnala" ameriško obveščevalno letalo, ki je letelo v bližini teh otokov, na katerih bi lahko stale tudi vojaške zmogljivosti. Ekipa televizije CNN, ki je bila na krovu letala, je poročala o osmih opozorilih kitajske mornarice, na katera so ameriški piloti odgovarjali, da letijo v mednarodnem zračnem prostoru.

Kitajska je zaradi poleta protestirala pri Washingtonu, češ da so tovrstni poleti "neodgovorni in nevarni", in posvarila, da bi lahko taka dejanja povzročila "neželene incidente".

Kitajski The Global Times, ki velja za nekakšno vladno glasilo, medtem piše o "nevarnem in širokem spektru varnostnih groženj", ki pretijo Kitajski, kar vključuje tudi sporno otočje Spratly v Južnokitajskem morju. "Če je cilj ZDA ustaviti Kitajsko pri vseh njenih dejavnostih, potem je ameriško-kitajska vojna v Južnokitajskem morju neizogibna," piše preteče The Global Times.

Peking že več desetletij povečuje letno porabo za vojsko, ki jo poskuša modernizirati. Osredotoča se na krepitev pomorskih sil - od leta 2012 uporablja prvo letalonosilko in hitro dodaja nova plovila svojim flotam. To povzroča skrbi predvsem več njenim azijskim sosedam z ozemeljskimi težnjami v Južnokitajskem morju.