Meng Hongwei je tudi namestnik kitajskega ministra za javno varnost. Foto: Reuters
Meng Hongwei je tudi namestnik kitajskega ministra za javno varnost. Foto: Reuters
Zadnje sporočilo, ki ga je Meng poslal soprogi: simbol noža. Foto: AP

Kot so pojasnili v kratkem sporočilu na svoji spletni strani, je vodja mednarodne policijske organizacije, sicer tudi namestnik kitajskega ministra za javno varnost, osumljen kršitve zakona.

Ko so francosko notranje ministrstvo novinarji vprašali o današnjem sporočilu s Kitajske, so dejali, da nimajo nobenih podatkov.

Hongkonški časnik South China Morning Post je sicer že v soboto poročal, da o Mengu na Kitajskem poteka preiskava ter da so ga na zaslišanje odpeljali takoj po pristanku na Kitajskem.

Menga družina pogreša od minulega tedna, ko je iz Francije odpotoval na Kitajsko. Francosko tožilstvo je zato sprožilo preiskavo sumljivega izginotja, Interpol pa je v soboto od kitajskih oblasti o tem uradno zahteval informacije.

Ženi poslal, da je v nevarnosti
Mengova žena Grace je danes v Lyonu izrazila zaskrbljenost za njegovo usodo in mednarodno skupnost pozvala k ukrepanju.

Kot je povedala, je bila z njim v stiku nazadnje 25. septembra, ko ji je po družbenem omrežju poslal slikovno sporočilo noža, ki simbolizira, da je v nevarnosti.

Meng je prvi Kitajec na čelu Interpola. Za štiriletni mandat je bil izvoljen leta 2016. Pred tem je bil namestnik kitajskega ministra za javno varnost, s čimer je po navedbah kritikov dobil nadzor nad tajno policijo.

Organizacije za človekove pravice so bile do njegovega imenovanja za predsednika Interpola kritične.