Cene nepremičnin, posebej pa novih stanovanj, na Kitajskem upadajo že štiri mesece, kar pa ni povečalo zanimanja za njihov nakup. Foto: Reuters
Cene nepremičnin, posebej pa novih stanovanj, na Kitajskem upadajo že štiri mesece, kar pa ni povečalo zanimanja za njihov nakup. Foto: Reuters

Cene nepremičnin, posebej pa novih stanovanj, na Kitajskem upadajo že štiri mesece, kar pa ni povečalo zanimanja za njihov nakup. Ker prispeva gradbeništvo h kitajskemu družbenemu proizvodu približno 20 odstotkov, ekonomisti napovedujejo, da kitajsko gospodarstvo letos ne bo doseglo načrtovane 7,5-odstotne gospodarske rasti. Če se bodo sedanji trendi nadaljevali, naj bi kitajsko gospodarstvo v letošnjem letu zraslo za med 7,3 in 7,4 odstotka.

Predsednik vlade Li Kečjang je napovedal, da bo vlada, da bi dosegla načrtovano gospodarsko rast, sprejela dodatne stimulativne ukrepe, ki bodo osredotočeni na nekaj ključnih gospodarskih vej. Finančni analitiki ocenjujejo, da bo centralna banka znižala obrestne mere in tako pocenila kapital, če bo potrebno, pa bo tudi do 50 odstotkov znižala zahtevane likvidnostne rezerve, ki jih morajo imeti komercialne banke.

Statistični podatki kažejo, da so letos do avgusta na Kitajskem odprli 9,8 milijona novih delovnih mest, kar je v okviru načrtov, nezaposlenost je pod petimi odstotki, ustanovljenih pa je bilo kar osem milijonov novih podjetij, kar je za dobro polovico več kot v lanskem letu. Tudi izvoz še naprej narašča. Ti podatki naj bi dokazovali, da je upadanje gospodarske rasti samo začasno.

A bi imel upad gospodarske aktivnosti za en odstotek po ocenah ekonomistov globalne posledice. Samo države Evropske unije bi v tem primeru zaradi manjšega izvoza izgubile do 50 milijard dolarjev na letni ravni.

Iz Pekinga, Uroš Lipušček