Po ponedeljkovem napadu so oblasti v Pekingu do nedelje čakale z objavo celovitejših podatkov o
Po ponedeljkovem napadu so oblasti v Pekingu do nedelje čakale z objavo celovitejših podatkov o "terorističnem napadu tolp". Foto: EPA
Ubiti imam Jurne Tahir
Imam Jurne Tahir, ki so ga ubili separatisti, je vodil 600 let staro in največjo mošejo na Kitajskem, pri čemer je kot nameščenec komunistične partije razumljivo podpiral oblasti Foto: Reuters

Krvavi dogodki v zahodnokitajski pokrajini so se zgodili že v ponedeljek, a so uradni mediji naslednji dan poročali le o nasilju "tolp" in terorizmu, pri čemer naj bi umrlo več deset ljudi. Drugih podrobnosti Kitajska ni delila s svetom, sam Sinkiang pa velja za eno najbolj zaprtih območij na svetu.

Skoraj sto mrtvih, več kot dvesto aretiranih
Zdaj državna agencija Šinhua poroča, da je nekaj sto napadalcev, oboroženih z noži in sekirami, divjalo po okrožju Šače na jugu Sinkianga. Pri tem je bilo ubitih 37 civilistov, 35 žrtev je Hanov, dva pa Ujgura v vladni službi. Policija in druge varnostne sile so v streljanju ubile 59 napadalcev, kar 215 pa jih je bilo na koncu aretiranih, pravi uradna različica, pri čemer je nenavadno, da ni umrl noben pripadnik varnostnih sil.

"Teroristična tolpa", kot ujgurske separatiste opisuje Peking, je napadla policijsko postajo in vladna poslopja v mestu Elišhu, od koder so se napadalci usmerili še na sosednje mesto Huangdi. Med nasilnim pohodom je bilo uničenih tudi na desetine vozil in trgovin, predvidoma Hanov (etničnih Kitajcev), policija pa poroča o uničenih 30 svojih vozilih.

Druga plat: Protest proti aretacijam med ramadanom
Ujgurska aktivistična skupina v ZDA (UAA) medtem poroča, da so Ujguri protestirali proti policijskemu nasilju, saj je bilo v svetem muslimanskem mesecu ramadanu izvedenih več racij in aretacij. UAA trdi, da je bil protest usmerjen proti varnostnim silam, ki so se nato nasilno znesle nad protestniki.

V zadnjih letih se etnično-versko nasilje v Sinkiangu stopnjuje, pri čemer je bilo ubitih že na stotine ljudi. Etnični Ujguri, ki so postali v lastni domovini manjšina, se vse bolj odločno in z nasilnimi sredstvi borijo za vzpostavitev lastne države Vzhodnega Turkmenistana. V zadnjih letih se je protikitajski odpor navzel tudi islamističnih pogledov. Na drugi strani vladne sile in oblasti še naprej intenzivno spodbujajo kolonizacijo pokrajine s Hani.

Ubit imam največje mošeje na Kitajskem
Prejšnji teden so kitajske oblasti vložile obtožnico zaradi separatizma proti priznanemu Ujguru, profesorju Ilhamu Tohtiju, ki vodi prizadevanja za spoštovanje človekovih pravic ujgurske manjšine. Sočasno je bil v mestu Kašgar, v največji mošeji na Kitajskem, do smrti zaboden imam Jurne Tahir. 74-letnega muslimanskega klerika je na ključni verski položaj v skladu s svojo doktrino imenovala komunistična partija, sam Tahir pa je bil glasen podpornik oblasti v Pekingu.