Kitajska ima enega najstrožjih nadzorov spleta na svetu. Foto: EPA
Kitajska ima enega najstrožjih nadzorov spleta na svetu. Foto: EPA

Internetni ponudniki bodo morali v takem primeru oblastem predati podatke za pregon. Uporabniki bodo morali ponudnikom tudi posredovati svojo pravo identiteto.

Po poročanju kitajske uradne tiskovne agencije Šinhua je ta korak potreben zaradi zaščite osebnih podatkov, medtem ko kritiki v tem vidijo omejevanje svobode govora, saj v komunistični Kitajski splet ponuja eno redkih priložnosti za razpravo.

Kitajske oblasti in ponudniki internetnih storitev so sicer že zdaj izvajali skrben nadzor nad vsebino spletnih strani in tudi ukrepali, a po novem bo možnost izbrisa sporočil ali strani zapisana v zakon.

Do novih omejitev prihaja po nizu korupcijskih škandalov med nižjimi uradniki, ki so jih razkrinkali uporabniki spleta, kar želijo oblasti po njihovih besedah spodbujati tudi v prihodnje.

Kitajski uporabniki se že srečujejo z obsežno cenzuro, še posebej ko gre za občutljive politične razprave o človekovih pravicah in elitistični politiki. V državi je med drugim onemogočen dostop do v svetu priljubljenih spletnih strani, kot so Facebook, Twitter in YouTube.

Po mnenju oblasti je strožji nadzor spleta potreben, da bi ljudem preprečili objavo zlonamernih in anonimnih obtožb na spletu, razširjanje pornografije in širjenje panike na podlagi neutemeljenih govoric.