Kitajski dnevnik Global Times je v današnjem uvodniku zapisal, da so
Kitajski dnevnik Global Times je v današnjem uvodniku zapisal, da so "tuje sile" izrabile Ljujevo bolezen "kot orodje za izboljšavo svoje podobe in demonizacijo Kitajske". Foto: Reuters
Kitajska
Peking zavrača kritike glede obravnave Ljuja. Foto: Reuters

Kot je podarilo kitajsko zunanje ministrstvo, gre za kitajske notranje zadeve in ni primerno, da tuje države podajajo "neprimerne izjave". "Kitajska je pravna država," je dejal tiskovni predstavnik ministrstva Geng Šuang. "Pozivamo države, naj spoštujejo suverenost kitajskega pravosodja," je sporočil dan po smrti 61-letnega Ljuja. Ta je v bolnišnici na severovzhodu države umrl nekaj tednov po začetku zdravljenja zaradi raka na jetrih v zadnjem stadiju.

Tja so ga premestili iz zapora, kjer je prestajal 11-letno zaporno kazen, na katero so ga zaradi "prevratnih dejavnosti proti državi" obsodili leta 2009. Med drugim je sooblikoval peticijo, ki je leta 2008 pozvala k zaščiti temeljnih človekovih pravic in reformi kitajskega političnega sistema.

Zaradi njegove smrti so tuje vlade in organizacije kritizirale kitajske oblasti, ki niso hotele uslišati pozivov Ljuja in njegove žene Lju Šja, naj mu dovolijo odhod na zdravljenje v tujino.

Kitajska je zaradi tega vložila uraden protest pri več državah, med drugim ZDA, Nemčiji, Franciji in visokem komisarju ZN-a za človekove pravice. "Protest smo vložili pri državah, ki so podajale neodgovorne izjave," je novinarjem pojasnil Geng.

Dodal je še, da ne morejo vnaprej podajati sodbe, ali bo Ljujeva vdova, ki je v hišnem priporu od leta 2010, lahko odšla v tujino, k čemur so v četrtek v odzivih na smrt njenega moža prav tako pozivale številne države in organizacije.

Rak, ki ga je težko diagnosticirati
Vodja bolnišničnega oddelka, na katerem so zdravili Ljuja, je dejal, da je Lju trpel za obliko raka, ki jo je "zelo težko diagnosticirati v zgodnji fazi". Umrl je približno mesec dni po diagnozi, je pojasnil. Umrl naj bi mirno, obkrožen z ženo in sorodniki, njegove zadnje besede ženi pa so bile: "Živi dobro."

Zunanje ministrstvo je še zatrdilo, da so kitajske zdravstvene ustanove v povezavi z zdravljenjem Ljuja naredile vse, kar je bilo mogoče, poročanje kitajske tiskovne agencije Šinhua povzema nemška tiskovna agencija DPA.

Kitajski mediji večinoma prezrli smrt
Medtem ko kitajski mediji niso omenjali smrti oporečnika, je dnevnik Global Times v današnjem uvodniku naredil izjemo in zapisal, da so "tuje sile" izrabile Ljujevo bolezen "kot orodje za izboljšavo svoje podobe in demonizacijo Kitajske". Menijo, da gre za "žrtev, ki jo je zapeljal Zahod". "S podelitvijo Nobelove nagrade je Zahod ugrabil Ljuja," so zapisali v časopisu.

Nobelovo nagrado za mir so mu dodelili leta 2010 za njegova prizadevanja za človekove pravice na Kitajskem. Na podelitvi nagrad v Oslu je njegov stol ostal prazen.