Srečanje se je začelo z nasmehi, predsednika pa nista podala skupne izjave ali podpisala kakšnega sporazuma. Foto: EPA
Srečanje se je začelo z nasmehi, predsednika pa nista podala skupne izjave ali podpisala kakšnega sporazuma. Foto: EPA
Tajvan
Na Tajvanu se mnogi bojijo, da bo zbliževanje s Kitajsko pomenilo zmanjšanje neodvisnosti. Foto: Reuters
Zgodovinsko srečanje Šija in Maja

Ši Džinping in Ma Jingdžov sta se sešla na zgodovinskem srečanju. Ši je tajvanskemu kolegu ob tem sporočil: "Vsi smo ena družina, ki je nihče ne more ločiti." Ma pa je dodal, da morata obe strani vzajemno spoštovati vrednote in način življenja.

Srečanje v singapurskem hotelu Šangri-La sta predsednika začela nasmejana s stiskom roke pred množico zbranih novinarjev. Zatem sta se podala na pogovore za zaprtimi vrati, ki so se dobro uro in pol kasneje končali brez skupne izjave.

Predsednika naj bi imela po pogovorih ločeni novinarski konferenci, a Ši po srečanju ni spregovoril novinarjem, ampak je to prepustil nižjim uradnikom. "Srečanje voditeljev z obeh strani Tajvanske ožine je odprlo zgodovinsko poglavje v medsebojnih odnosih in zgodovina si bo zapomnila ta dan," je dejal kitajski predsednik in dodal: "Smo bratje po krvi in četudi so naše kosti zlomljene, smo družina, katere kri je gostejša od vode."

Tajvanski predsednik je pogovore označil kot "pozitivne in prijateljske". "Kljub temu, da gre za prvo srečanje, se počutiva kot stara prijatelja," je dejal.

Vendar pa se zdi, da na srečanju ni bil dosežen pomembnejši dogovor. Ma je sicer že pred srečanjem dejal, da ozemeljski spor v Južnokitajskem morju ne bo tema pogovorov. Kot je na novinarski konferenci še povedal Ma, je na srečanju predlagal zmanjšanje napetosti med državama, okrepitev sodelovanja in vzpostavitev posebne "vroče linije", kitajski predsednik pa da se je na njegov predlog odzval pozitivno.

To je prvo srečanje voditeljev držav z obeh strani Tajvanske ožine po letu 1949, ko se je z zmago komunistov nad nacionalisti končala državljanska vojna na Kitajskem.

Protestniki skušali vstopiti v parlament
Kritiki v Tajvanu sicer svarijo pred pretiranim zbliževanjem s Kitajsko in predsedniku Maju očitajo, da je razprodal tajvansko suverenost. On pa zatrjuje, da gre za prvi korak k normalizaciji odnosov med voditeljema 23-milijonskega otoka in azijske sile.

V tajvanski prestolnici Tajpej je ponoči okoli sto jeznih protestnikov skušalo vstopiti v poslopje parlamenta, vendar jim je policija to preprečila. Več deset jih je nato s protestnim sedenjem izražalo svoje nasprotovanje zbliževanju s sosednjo Kitajsko. Še en protest se je odvil na letališču Songšan v Tajpeju, od koder je predsednik Ma odpotoval na srečanje s Šijem. Protestniki so zažigali slike obeh voditeljev in vzklikali gesla "kitajski diktator" in "Ma je izdajalec". Policija je aretirala 27 ljudi.

Na Kitajskem tovrstnih protestov ni bilo, tamkajšnji časopisi vsi po vrsti hvalijo srečanje. "Pogovori med Šijem in Majem so navdušili Kitajce po vsem svetu ... Zmagi miru in razuma bo ploskal ves svet," so zapisali v časopisu People's Daily.

Neodvisnost ali ena Kitajska?
Odkar je leta 2008 prevzel oblast, si Ma prizadeva za otoplitev odnosov s Kitajsko. Tajpej in Peking sta od takrat podpisala 23 sporazumov, sosedi sta postali tesno povezani tudi z neposrednimi letalskimi linijami in turističnim razcvetom v zadnjih letih. Ma je pred srečanjem dejal, da je cilj pogovorov utrjevanje miru in iskanje poti za zmanjševanje napetosti. S tem je imel v mislih umik kitajskih raket, ki so usmerjene proti Tajvanu.

Čeprav Tajvan že več desetletij živi samostojno, Tajvanci pa so izoblikovali lastno identiteto, v Pekingu na otok gledajo kot na odpadniško provinco, ki čaka na združitev - če bo treba, tudi s silo.

Zgodovinsko srečanje Šija in Maja