Kolumbija se je zdaj znašla v primežu trgovcev z mamili. Foto: EPA
Kolumbija se je zdaj znašla v primežu trgovcev z mamili. Foto: EPA

Po poročanju BBC-ja, ki se sklicuje na kolumbijski mirovni inštitut Indepaz, so se skupine močno okrepile po demobilizaciji nezakonitih paravojaških Združenih samoobrambnih sil Kolumbije (AUC) in naj bi bile navzoče v 29 od 32 kolumbijskih provinc.
Demobilizacija več kot 30.000 pripadnikov AUC-ja leta 2006 je bil eden največjih uspehov nekdanjega predsednika Alvara Uribeja, ki je svoj predsedniški stolček zapustil avgusta.
A po besedah Indepaza je AUC po večjem delu Kolumbije hitro zamenjalo več kot 10 novih narko-paravojaških skupin. Z imeni kot Črni orli in Rastrojos združujejo nadzor nad proizvodnjo kokaina in tihotapljenje z najhujšo obliko nasilja, a z manjšim političnim podtonom. Indepaz ocenjuje, da te skupine skupaj štejejo okoli 13.000 članov.
Izvajanje pokolov
Trgovina s kokainom je v Kolumbiji še vedno glavno gonilo oboroženih konfliktov, ki nezakonitim oboroženim skupinam zagotavlja na stotine milijonov dolarjev sredstev.
AUC so ustanovili posestniki in mamilarski carji, da bi se spopadali z levičarskimi uporniki Revolucionarnih oboroženih sil Kolumbije (Farc) in z Nacionalno osvoboditveno vojsko (ELN).
Tudi AUC je bil močno vpleten v prekupčevanje z mamili, poleg tega pa so nanj leteli hudi očitki kršitev človekovih pravic proti civilistom, saj so izvajali množične pokole in prisilne deložacije.
Številne pripadnike paravojaške organizacije so po demobilizaciji na podlagi obtožb, povezanih z mamili, izročili ZDA, a celoten postopek je bil kljub temu deležen precejšnjih kritik, saj je številnim omogočal pobeg pred roko pravice.