Protestniki pred kongresno dvorano - zanje ni dvoma, kdo je pravi krivec ekološke katastrofe. Foto: EPA
Protestniki pred kongresno dvorano - zanje ni dvoma, kdo je pravi krivec ekološke katastrofe. Foto: EPA
Tony Hayward prisega. Foto: EPA
Posnetki ekološke katastrofe v Mehiškem zalivu. Foto: EPA
BP tarča hudih obtožb

Od takrat naprej je v Mehiški zaliv izteklo med 250 do 450 milijonov litrov nafte, ki iz vrtine izteka še naprej. Admiral ameriške obalne straže Thad Allen je povedal, da dela na rešilni vrtini, s pomočjo katere naj bi povsem ustavili iztekanje nafte, potekajo hitreje od predvidevanj in da bodo končana v štirih tednih.
Hitenje z odpiranjem vrtine pa naj bi bilo, sodeč po obtožbah kongresnikov, glavni razlog, da se je sploh zgodila katastrofa, zaradi česar se je vodstvo BP v sredo na sestanku s predsednikom ZDA Barackom Obamo strinjalo, da na poseben račun nakaže 20 milijard dolarjev za plačilo odškodnin vsem prizadetim.
"Izsiljevanje" Bele hiše
Nepričakovano politično darilo predsedniku Obami in demokratom je v četrtek dal republikanski kongresnik iz Teksasa Joe Barton, ki se je Haywardu opravičil zaradi "izsiljevanja" Bele hiše, ker je moral plačati 20 milijard dolarjev pod pritiskom. Barton je namreč od lani dobil več kot 100.000 dolarjev od naftne industrije. Podpredsednik ZDA Joe Biden je "z veseljem" izrazil ogorčenje nad Bartonovimi izjavami, podobno pa je storil tudi tiskovni predstavnik Bele hiše Robert Gibbs. Dejal je, da je prava sramota, da kongresnika bolj skrbi usoda velike družbe kot pa usoda ribičev, majhnih podjetij in skupnosti v Mehiškem zalivu.

Predsednik odbora demokrat Henry Waxman iz Kalifornije je sicer zaslišanje začel s pohvalo podjetja, ker je privolilo v plačilo 20 milijard dolarjev na poseben račun in ker se je začasno odpovedalo plačevanju dividend delničarjem. To je bilo sicer le za uvod, nato so se začele kritike kongresnikov obeh strank. Glavni očitek Haywardu je, da BP ni namenil dovolj pozornosti in sredstev varnosti, ampak je hitel z odprtjem vrtine zaradi stroškov. Waxman je Haywardu dejal, da je odbor pregledal 30.000 pisem, elektronskih sporočil in dokumentov, pa ni nikjer našel niti enega dokaza, da bi koga v vodstvu BP skrbela varnost projekta.
Ni inženir ...
Demokrat Bart Stupak (Michigan) je omenil Haywardovo nedavno izjavo, "da bi rad nazaj svoje življenje". Stupak je izrazil prepričanje, da ga bo Hayward dobil nazaj brez težav in sicer z "zlatim padalom", kar je sinonim za direktorje propadlih podjetij, ki zapuščajo potapljajočo se ladjo s polnimi kovčki denarja. Hayward je sicer večinoma vztrajal, da ne ve veliko o tehničnih podrobnostih dela na vrtini, češ da ni inženir, ampak generalni direktor. Ko je republikanski kongresnik iz Teksasa Michael Burgess povedal, da tega ne razume, mu je Hayward odvrnil, da na dan vrtajo na stotine vrtin. Burgess je bil izjemno hiter z odgovorom, da ga je ravno tega strah.

Stupak je opozoril, da je imelo podjetje BP zadnjih petih letih 760 varnostnih prekrškov, za kar je plačalo 373 milijone dolarjev. V petih letih je tudi umrlo 26 ljudi, 700 pa jih je bilo ranjenih. Hayward je zagotovil, da je bilo večino tega že pred njegovim prihodom na čelo podjetja leta 2007. Hayward je lani zaslužil 4,7 milijona dolarjev.
Drama v kongresu
V kongresni dvorani je bilo tudi veliko takšnega ali drugačnega teatra. Na zaslišanje je vdrla 61-letna protestnica iz Teksasa z zamaščenimi rokami, ki je kričala, da je treba Haywarda zapreti. Demokrat iz Iowe Bruce Braley je prikazal posnetke vdov enajstih delavcev BP, ki so umrli v eksploziji naftne ploščadi 20. aprila. Vdove so obtoževale vodstvo podjetja varčevanja pri varnosti.
"Razumem vso resnost položaja, razočaranje in strahove," je na vse obtožbe po uri hudih kritik odgovarjal Hayward. Zagotovil je, da čuti veliko osebno odgovornost za nesrečo, čeprav je ob vsaki priložnosti zagotavljal, da ni pristojen za to ali drugo podrobnost, ki je bila domnevno vzrok za nesrečo.

BP tarča hudih obtožb