Sanader je poleti lani odstopil s položaja. Njegova naslednica Jadranka Kosor je sprožila številne preiskave o korupciji, Sanderju pa preprečila, da bi se vrnil v HDZ. V politiko naj bi se po mnenju nekaterih hotel vrniti ravno zato, da bi oviral korupcijske preiskave. Foto: EPA
Sanader je poleti lani odstopil s položaja. Njegova naslednica Jadranka Kosor je sprožila številne preiskave o korupciji, Sanderju pa preprečila, da bi se vrnil v HDZ. V politiko naj bi se po mnenju nekaterih hotel vrniti ravno zato, da bi oviral korupcijske preiskave. Foto: EPA

Preiskave, ki jih z do zdaj še ne videno hitrostjo v zadnjih mesecih izvajata Uskok (hrvaški urad za boj proti korupciji in organiziranem kriminalu) in DORH (državno tožilstvo), so dosegle učinek domin – vedno več je tistih, ki se nenadoma spomnijo tajnih dogovorov in "priporočil" o tem, da naj bi nekatere stvari potekale brez javnih naročil, ker so že izbrali ljudi, tesno povezane z ljudmi v vladi.

Sanader in Barišić dajala "smernice"
Damir Mihanović, priča v preiskavi Uskoka, je potrdil, da je znameniti sestanek v Banskih dvorih poleti leta 2007 res potekal in da je takratni hrvaški premier Sanader na njem direktorjem dvajsetih javnih podjetij "dal smernice", koga naj ravnajo, ko potrebujejo PR-usluge.

Potrebna so bila tri leta in preiskava Uskoka, da je član uprave družbe Croatia osiguranje Mihanović spregovoril o tem, kaj je Sanader na sestanku svetoval direktorjem. Mihanović je na sestanku nadomešča Hrvoja Vojkovića, predsednika uprave družbe Croatia osiguranje iz vrst stranke HSLS. Na sestanek so bili namreč poklicani le privrženci HDZ-ja, pripravljeni slediti priporočilom Sanaderja in njegovega prijatelja Mladena Barišića, vodje HDZ-jevega odbora za trženje, člana sabora in ravnatelja carinske uprave, ki sta zbranim zatrdila, da je podjetje Fimi-Media na čelu z Nevenko Jurak, prijateljico Barašića, najboljša izbira.

Croatia osiguranje ni upoštevala Sanaderja
Sanaderjevo priporočilo je bilo dovolj, da so podjetja, med katerimi so tudi HAC, HEP, HPB in HP, ki so jih pretresali škandali, sklenila večmilijonske posle. Edino podjetje, ki ni želelo biti poslušno, je bilo – po besedah Mihanovića – Croatia osiguranje. Uprava podjetja na čelu z Vojkovićem se je odločila za javne razpise, Fimi-Media pa je dobila le enega izmed štirih projektov, tistega za zakup oglaševalskega prostora na javni in komercialnih televizijskih postajah.

Hrvaška javnost govori predvsem o bogatenju in finančnih vidikih Fimi-Medie, Mihanović pa opozarja na večjo težavo tega primera. "S skupnimi tržnimi sredstvi vseh državnih podjetij se izsiljuje medijska javnost na Hrvaškem," je Mihanović povedal za HRT.

Bo Voković spregovoril?
Ravno najavljen Vojkovićev odhod s položaja predsednika uprave je sprožil zgodbo s Fimi-Medio. Začela so se pojavljati ugibanja, ali bi Vojković utegnil spregovoriti in razkriti ozadje dogajanj, če bi se trenutna hrvaška premierka Jadranka Kosor odločila, da ga zamenja.