Slavje na ulicah Prištine je nepopisno. Foto: EPA
Slavje na ulicah Prištine je nepopisno. Foto: EPA
Priština
Kosovski Albanci so si dali duška ob razglasitvi neodvisnosti. Foto: EPA
Priština
Priština je preplavljena z zastavami. Foto: Reuters
Ponosna Fatmir Sejdiu in Hasim Thaci ob kosovski zastavi. Foto: EPA
Prometni znak
Beograd in Priština ostajata na ločenih bregovih, vprašanje pa je, kakšni bodo ukrepi Srbije ob razglasitvi kosovske neodvisnosti. Foto: EPA
Kosovo
Na Kosovu se je že začelo slavje, ki bo trajalo pozno v noč. Med prvimi naj bi Kosovo priznale ZDA. Foto: Reuters
Kosovo je samostojno

.

"Od tega dne je Kosovo neodvisno in svobodno," je na slovesnem zasedanju kosovske skupščine, na kateri so sprejeli deklaracijo neodvisnosti, dejal kosovski premier Hasim Thaci. Za deklaracijo je glasovalo 109 poslancev, proti nihče. Zasedanja se ni udeležilo 11 poslancev manjšin, med njimi tudi srbski.

Koštunica obsodil kosovsko odcepitev
Srbski premier Vojislav Koštunica je v govoru takoj po neodvisnosti obsodil kosovsko neodvisnost in jo označil za lažno državo."Dokler obstaja srbski narod, bo Kosovo srbsko".

Posvet VS-ja na poziv Rusije
Na poziv Rusije se je v New Yorku za zaprtimi vrati začel posvet Varnostnega sveta, na katerem sodeluje tudi generalni sekretar Ban Ki Mun. Ruski veleposlanik pri ZN-u Vitalij Čurkin je pred začetkom posveta napovedal, da bo od VS-ja zahteval, naj razglasitev označi za nično in neveljevno.

Postajamo enakopraven član sveta
V nagovoru se je Thaci zahvalil vsem, ki se udeležujejo na tem zasedanju, in vsem, ki so se žrtvovali, nekateri so dali celo življenje, za dosego neodvisnosti, in jih pozval, naj bodo ponosni na ta dan. "Od tega dne je Kosovo neodvisno in svobodno. Naši upi niso bili nikoli višji, naše zaupanje ni bilo nikoli višje, prebivalci Kosova nikoli niso bili bolj združeni, mednarodna skupnosti nikoli ni bolj podpirala Kosova kot v tem trenutku. Postajamo enakopraven član sveta. Ustvarili smo potrebne demokratične temelje. Nadaljevali bomo delo za prihodnost Kosova."

Kosovo za vse prebivalce
Poudaril je, da bodo storili vse, da se bodo vsi prebivalci Kosova, pri čemer je imel v mislih kosovske Srbe, počutili dobro, vodilo bosta strpnost in potrpljenje. "Od zdaj naprej bo Kosovo večnarodnostna skupnost, ki bo korakala proti evropskim integracijam."

Sejdiu: Zaveza demokratičnim načelom
Predsednik Fatmir Sejdiu je poudaril zavezanost kosovskih Albancev demokratičnim načelom in poudaril, da bo naloga kosovskih oblasti izvedba Ahtisaarijevega načrta, pri čemer bodo te oblasti tesno sodelovale z mednarodno skupnostjo.

Trije poudarki deklaracije
Deklaracija vsebuje tri temeljne poudarke - razglasitev neodvisnosti, obvezo izpolnitve načrta Marttija Ahtisaarija o nadzorovani neodvisnosti in poziv misiji Evropske unije, naj pride na Kosovo, ter poziv zvezi Nato, naj tam ostane. Deklaracija vsebuje tudi dele preambule predloga nove ustave Kosova, kjer piše, da je Kosovo država vseh njegovih državljanov. Poudaril je, da bo Kosovo ravnalo v skladu z načeli Združenih narodov.

Tako zastava kot grb nove države naj bi bila svetlo modra, v sredini naj bi bil obris Kosova, nad njim pa šest belih zvezd. Obris Kosova bo na zastavi bel, na grbu pa zlat. Vprašanje himne naj bi bilo rešeno pozneje.

Nato bo še naprej skrbel za mir
Predstavniki Nata, ki kosovskim silam pomagajo pri ohranjanju miru na Kosovu, so sporočili, da se bodo ostro odzvali na vsakršno nasilje, ki bi se lahko pojavilo, potem ko je Kosovski parlament sprejel deklaracijo o neodvisnosti. V pripravljenosti je okoli 17.000 vojakov Kforja, med njimi je tudi 160 Slovencev. "Kfor bo še naprej nepristransko varoval vse državljane Kosova, tako večinske kot tudi manjšinske," je v svoji izjavi dejal generalni sekretar Nata Jaap De Hoop Scheffer.

Nejevolja EU-ja zaradi Ode radosti
Kosovske oblasti so želele, da bi med proslavo dvignili zastavo EU-ja, ki bi imela na sredini obris Kosova, kar pa je Bruselj zavrnil. Prav tako niso navdušeni nad tem, da bi prištinski filharmoniki po sprejetju deklaracije zaigrali Odo radosti, himno EU-ja.

Priština že slavi
Ulice Prištine so že preplavili avtomobili, okrašeni z albanskimi in ameriškimi zastavami, prebivalci pa že veselo rajajo po mestu. Mesto je polepljeno s plakati z ameriškimi in britanskimi zastavami, na katerih piše "Hvala!", videti pa je mogoče tudi napise "Čestitamo za neodvisnost" v albanščini in angleščini.

Veseli tudi kosovski Albanci v Sloveniji
Precej številčna skupnost kosovskih Albancev živi tudi v Sloveniji, kamor jih je večina prišla s trebuhom za kruhom. Med njimi je tudi 22-letni Jeton Mazreku, ki dela v gradbeništvu. Njegova družina je doma v Prizrenu, približno 40 kilometrov iz Prištine. "Vsi so zelo veseli, že včeraj se je začelo slavje, ki ga bodo nadaljevali danes in jutri," je za MMC dejal malce otožen, da ta zgodovinski trenutek s še drugimi kosovskimi Albanci, s katerimi si deli dom tukaj, doživlja le po telefonu in ob gledanju televizije. Na vprašanje, ali ga skrbi za varnost družine in ali se na Kosovu bojijo, da bi utegnilo izbruhniti nasilje, je odkimal. "Ne, vse je mirno; kot pravijo starši, za varnost je poskrbljeno, zdaj je čas veselja."

B. T./K. T.

Kosovo je samostojno