Udeleženci demonstracij zaenkrat čakajo, da se bo njihovim pozivom pridružilo več somišljenikov. Foto: EPA
Udeleženci demonstracij zaenkrat čakajo, da se bo njihovim pozivom pridružilo več somišljenikov. Foto: EPA

V središču Zagreba so bili poostreni varnostni ukrepi. Dostop do vladnega poslopja na Markovem trgu in do sedeža HDZ-ja, največje vladne stranke, je protestnikom preprečil kordon policistov. Približno 250 protestnikov se je najprej zbralo na Cvetnem trgu v središču Zagreba, je za Odmeve poročala zagrebška dopisnica Nataša Prislan. "Zahtevamo odstop," je vzklikala množica.

Pobudniku teh protestov so oblasti prepovedale približevanje Trgu Bana Jelačića in Markovemu trgu, kjer je poslopje vlade in kjer je sicer z zakonom od leta 2005 prepovedano protestirati. Zato so se protestniki brez Ivana Pernara napotili do Markovega trga po Radićevi ulici, kjer so se v soboto spopadali policisti in protestniki. "Kradejo že 20 let, vendar očitno ne želijo oditi po mirni poti. Zato smo na ulicah," je povedala udeleženka protesta. Protestniki so se odpravili do Markovega trga, kjer so jih ustavili policisti, potem pa so se napotili do sedeža HDZ-ja v Zagrebu.

Tudi na Trgu žrtev fašizma, kjer ima sedež vladajoči HDZ, so mladi protestniki naleteli na okrepljene policijske enote. Proti policistom je poletelo nekaj steklenic. Ker organizatorjem demonstracij ni uspelo umiriti protestnikov, so zapustili prizorišče. Uro in pol po začetku protesta se je manjša skupina protestnikov napotila v mesto, kjer so pozivali ljudi, da se jim pridružijo.

Med protestniki očitno ni bilo Bad Blue Boysov, pripadnikov navijačev nogometnega kluba Dinamo, ki so bili po trditvah policije v soboto v prvih vrstah nasilnih protestov. Na zagrebškem sodišču so danes zaslišali 33 v soboto prijetih ljudi, ki jih sumijo, da so se spopadali s policijo. Pet mladoletnikov je policija po zaslišanju izpustila, najmlajši med njimi ima 15 let. Policija je še sporočila, da po njihovih informacijah v organiziranju neredov ni sodelovala opozicija, kot trdi hrvaška vlada.

Še bodo protestirali, so zagotovili demonstranti. Nevzdržni sta široko razpredena korupcija med politično elito, rekordna več kot 19-odstotna nezaposlenost, mladi so brez prave prihodnosti, premierka Kosorjeva pa je tudi tokratne proteste ignorirala.
Današnji protesti so bili del vrste protivladnih protestov, ki so jih začeli sklicevati prejšnji teden prek spletne družbene mreže Facebook. Kot je poročala hrvaška televizija HTV, so
policisti prijeli enega izmed protestnikov, ki naj bi metal steklenice na policiste. Nekateri izmed protestnikov so policistom kazali gole zadnjice, večjih incidentov pa ni bilo.

Približno 50 protivladnih protestnikov se je danes prek Facebooka zbralo tudi v Pulju, kar je občutno manj kot prejšnji teden, ko jih je bilo približno 500.