Sprti strani sta prekinitev ognja sklenili zaradi prihajajočega obdobja žetve. Foto: Reuters
Sprti strani sta prekinitev ognja sklenili zaradi prihajajočega obdobja žetve. Foto: Reuters
Kratkotrajna prekinitev ognja v vzhodni Ukrajini

Nova prekinitev ognja na vzhodu Ukrajine naj bi trajala do 31. avgusta. Za premirje sta se sprti strani na nedavnem srečanju kontaktne skupine za Ukrajino v beloruskem Minsku dogovorili zaradi prihajajoče žetve.

Poleg predstavnikov kontaktne skupine za Ukrajino, ki jo sestavljajo Ukrajina, Rusija in Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse), so se srečanja udeležili tudi proruski separatisti samooklicane republike Doneck.

Ukrajinci naj bi premirje prekršili več kot desetkrat
Oblasti Donecka trdijo, da so ukrajinske sile že pol ure po sklenitvi sporazuma tega prvič prekršile, skupno pa naj bi izvedle že več kot deset kršitev, poroča ruska tiskovna agencija Tass. Pri tem sta bili poškodovani dve hiši v kraju Dokučajevsk, medtem ko je kraj Vasilivka ostal brez elektrike.

Kot so še sporočile obrambne oblasti Donecka, je ukrajinska vojska uporabila topništvo, tanke, minomete in lahko orožje, navaja Tass.

Vsa premirja kratkotrajna
V Ukrajini je bilo od začetka konflikta leta 2014 sklenjenih že več kot deset prekinitev ognja, vendar ni nobena zdržala prav dolgo. Ovse, ki nadzoruje dogajanje na vzhodu Ukrajine, je tako poročal o več kršitvah dogovora, ki je veljal ob veliki noči.

Po podatkih Združenih narodov je od začetka konflikta na vzhodu Ukrajine v spopadih umrlo več kot 10.000 civilistov in borcev.

Kratkotrajna prekinitev ognja v vzhodni Ukrajini