Aleksej Navalni je za zapahi od januarja leta 2021. Foto: Reuters
Aleksej Navalni je za zapahi od januarja leta 2021. Foto: Reuters

Sodelavci Navalnega, ki velja za enega najglasnejših kritikov Kremlja, opozarjajo, da ga niso videli že enajst dni. Menijo, da je bil premeščen iz kazenske kolonije Melehovo v Vladimirski regiji na za zdaj še neznano lokacijo, je sporočila njegova predstavnica Kira Jarmiš. Dodala je, da ji je novico, da so Navalnega 11. decembra odpeljali iz objekta v okolici Moskve, potrdilo tudi sodišče, a da ne vedo, kje zdaj je. Bojijo pa se, da so ga odpeljali v zapor s še strožjim režimom.

V Kremlju so dejali le, da ne vedo, kje je Navalni. "Še enkrat ponavljam: nimamo možnosti, pravice ali želje spremljati usode tistih zapornikov, ki jih je sodišče obsodilo na zaporno kazen," je po poročanju Deutsche Welleja dejal predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Večtedenska pot na drug konec Rusije?

Po poročanju ruskih medijev pa so opozicijskega voditelja premestili v zapor v drugem delu Rusije, kam, pa bodo v skladu z zakonodajo sporočili, ko bo tja prispel. Ruski dnevnik Kommersant je namreč poročal, da je sodišče, ki je obravnavalo pritožbo Navalnega zaradi razmer v kazenski koloniji, sporočilo, da so Navalnega odpeljali iz kolonije v skladu z razsodbo moskovskega sodišča 4. avgusta, ki je danes začela veljati, piše STA.

Sodišče ga je takrat obsodilo na 19 let zapora v koloniji s posebnim režimom zaradi ustanovitve in financiranja ekstremistične organizacije, kar zanika. V teh kolonijah, v katerih so zaprti obsojeni na dosmrtni zapor in najnevarnejši zaporniki, velja najstrožji režim ruskega zaporniškega sistema.

Pred tem je bil 47-letni politik in oster kritik ruskega predsednika Vladimirja Putina že obsojen na devet let zapora zaradi kršenja pogojnega izpusta, goljufije in nespoštovanja sodišča.

V največji državi na svetu sicer zapornike običajno premeščajo z vlaki v več etapah, tako da pot traja več tednov, v tem obdobju pa svojci in odvetniki o njih ne morejo dobiti nobenih informacij.

Navalni velja za enega najglasnejših kritikov Vladimirja Putina. Foto: Reuters
Navalni velja za enega najglasnejših kritikov Vladimirja Putina. Foto: Reuters

Podaljševanje kazni

Ruske oblasti so Navalnega prijele januarja leta 2021, ko se je vrnil iz Nemčije, kjer so ga pozdravili po smrtno nevarni zastrupitvi v Rusiji, za katero je krivil ruskega voditelja Putina. Doslej je kazen prestajal v kazenski koloniji v Vladimirski regiji, kjer so ga pogosto zaprli v samico zaradi domnevnega kršenja pravil.

Na začetku decembra so ruske oblasti proti njemu sprožile nov sodni postopek zaradi vandalizma, za kar bi ga lahko obsodili še na tri leta zapora.

Njegova premestitev se sicer dogaja v času predvolilne kampanje pred predsedniškimi volitvami, na katerih se bo za peti predsedniški mandat znova potegoval tudi Putin. Sodelavec Navalnega Leonid Volkov je pred dnevi ocenil, da je premestitev posledica odločitve Kremlja, saj Putin ne želi, da bi se pred volitvami slišal glas Navalnega.