Plinski kompleks v Alžiriji nadzorujejo britansko podjetje BP, norveško podjetje Statoil, državno podjetje Alžirije Sonatrach in japonsko podjetje JGC Group. Foto: EPA
Plinski kompleks v Alžiriji nadzorujejo britansko podjetje BP, norveško podjetje Statoil, državno podjetje Alžirije Sonatrach in japonsko podjetje JGC Group. Foto: EPA
Mali
Francosko posredovanje v Maliju ima široko podporo. Foto: EPA
Drama s talci v Alžiriji

Več sto talcev, med njimi štiri tujce, naj bi alžirska vojska osvobodila. Alžir je operacijo uradno potrdil, ni pa sporočil števila žrtev ali rešenih.

Kot je povedal tiskovni predstavnik ugrabiteljev, ki so skupino več deset tujih in alžirskih talcev zajeli na odročnem plinskem polju Amenas na jugovzhodu Alžirije, je bil ubit tudi vodja ugrabiteljev Abu Al Bara.

Alžirska vojska je prizorišče ugrabitve že prej obkolila, nato pa ga je po navedbah predstavnika ugrabiteljev napadla tako iz zraka kot s kopnega. Predstavnik ugrabiteljev je ob tem znova zagrozil, da bodo ubili vse talce, če bo vojska vdrla v kompleks na plinskem polju. Dodal pa je, da je operacijo alžirske vojske preživelo sedem tujih talcev, med njimi trije Belgijci, Američana, Japonec in Britanec.

Nasprotujoči si podatki
Po poročanju alžirske tiskovne agencije APS pa je vojska v operaciji rešila štiri tuje talce, med njimi dva Britanca, Francoza in Kenijca, ter 600 alžirskih delavcev, ki so jih ugrabitelji zadrževali v kompleksu na plinskem polju.

Irsko zunanje ministrstvo pa je medtem sporočilo, da je bil osvobojen irski talec. Gre sicer za prebivalca Severne Irske, katere prebivalci imajo lahko tako britanski kot irski potni list.

Ugrabitelji, pripadniki severnoafriške veje teroristične mreže Al Kaida, so trdili, da so zajeli 41 tujcev, po mnenju alžirske vlade pa naj bi jih bilo dejansko pol manj. Pred današnjim napadom iz zraka naj bi po navedbah medijev ugrabiteljem skupaj s 30 alžirskimi pobegnilo tudi 15 tujih talcev, med njimi francoski par.

Ubita Britanec in Alžirec
Islamisti so talce zajeli zgodaj v sredo, že v njihovem napadu pa sta bila ubita Britanec in Alžirec. Med zajetimi tujci so bili britanski, irski, japonski, ameriški, norveški, romunski in avstrijski državljani.

Kot so zatrdili islamisti, so želeli z napadom kaznovati Alžirijo, ker je svoj zračni prostor odprla za francoska letala, ki napadajo islamske upornike v sosednjem Maliju. Kriza s talci na plinskem polju je tako Alžirijo povlekla v konflikt v Maliju.

Alžirija sicer nasprotuje vojaškemu posredovanju v Maliju in je dolgo vztrajala pri tem, da se za konflikt najde politična rešitev. Šele pozneje je privolila v to, da francoska letala v podporo kopenski ofenzivi v Maliju preletavajo njeno ozemlje.

Oblasti zavračale pogajanja s skrajneži
Alžirski minister za notranje zadeve Daho Ould Kabila je pred spopadom povedal, da bi radi islamski skrajneži talce spravili iz države, a jim je to preprečil. "Zavračamo vsa pogajanja s skrajneži, ki še vedno zadržujejo približno 20 talcev," je povedal pred novinarji. Ob tem je dodal, da so ugrabitelji Alžirci, ki so pripadniki teroristične skupine "Maskirana brigada" in da delujejo pod vodstvom Moktarja Belmoktarja, enega izmed poveljnikov teroristične skupine Al Kaida.

Obrambni minister ZDA Leon Panetta je zajetje plinskega kompleksa označil kot teroristični napad, francoski predsednik Francois Hollande pa je glede razmer v Alžiriji povedal, da vsi razumejo povezavo med terorističnim dejanjem in operacijo, ki jo v Maliju vodi francoska vojska. Ta je v sredo začela kopensko ofenzivo.

Na pomoč Franciji v Maliju tudi Evropska unija
Zunanji ministri držav članic Evropske unije bodo na izrednem zasedanju razpravljali o napotitvi misije Evropske unije za urjenje malijskih bojnih sil. V Mali naj bi tako poslali 200 vojaških voditeljev in najmanj 200 vojakov, ki naj bi skrbeli za njihovo varnost. Ob tem naj bi potrdili tudi finančno in logistično pomoč vojaški operaciji regionalne organizacije Ecowas, ki bo v Mali v naslednjih tednih poslala 3.000 vojakov. Evropska unija trdi, da krepitev islamistov v Maliju predstavlja izrazito nevarnost stari celini, francosko posredovanje, ki je že preraslo v vojaški spopad, pa ima široko podporo po Evropi in v Afriki.

Drama s talci v Alžiriji