Nigerijska javnost zahteva od vlade, da ukrepa proti trenutno največji grožnji za največjo afriško proizvajalko nafte. Foto: Reuters
Nigerijska javnost zahteva od vlade, da ukrepa proti trenutno največji grožnji za največjo afriško proizvajalko nafte. Foto: Reuters

Nigerijske oblasti so sporočile, da je šlo za bombni napad in eksplozija se je slišala nekaj kilometrov daleč. Nakupovalni center je blizu parlamenta in v njem so številne trgovine, ki jih vsak dan obišče množica ljudi.

Odgovornosti za napad ni prevzel nihče, a vse kaže, da gre za delo skrajne skupine Boko Haram, ki že pet let vodi upor proti osrednjim oblastem s ciljem vzpostavitve islamske države na severu Nigerije.

Policija je sporočila, da je prijela enega osumljenca za napad, enega pa so ubili vojaki, ko je skušal pobegniti na motorju.

To je že tretji bombni napad v nigerijski prestolnici v zadnjih treh mesecih in javnost v najbolj poseljeni afriški državi je vse bolj nezadovoljna z vlado ter vojsko, ki sta se izkazali za nemočni v boju proti skrajnežem, ki že skoraj vsakodnevno izvajajo napade, predvsem na severovzhodu države.

Tarča napadov skrajnežev so vse pogosteje civilisti in pozornost svetovne javnosti si je Boko Haram prislužil aprila, ko je iz odročne vasi v zvezni državi Borno ugrabil več kot 200 dijakinj, starih od 16 do 18 let.

Nigerijski mediji so ta teden poročali, da se je v Bornu zgodila nova množična ugrabitev, vendar je vlada sporočila, da o tem ni nobenih dokazov.