BBC-jev dopisnik iz Kampale je dejal, da napada v času nogometne tekme ni pričakoval nihče, saj je to čas veselja in druženja. Foto: EPA
BBC-jev dopisnik iz Kampale je dejal, da napada v času nogometne tekme ni pričakoval nihče, saj je to čas veselja in druženja. Foto: EPA
Kampala
Vodja skupine Shabaab je iz Mogadiša dejal, da je 'srečen' zaradi napada v Ugandi, ni pa ne potrdil ne zanikal odgovornosti. Foto: Reuters
Samomorilski napad v Kampali
Tragedija v Ugandi

Ena bomba je eksplodirala v bližini ragbikluba, druga pa v etiopski restavraciji. V obeh prostorih je množica spremljala tekmo med Španijo in Nizozemsko. "Brez dvoma je bil napad usmerjen prav na gledalce te tekme," je dejal policijski inšpektor Kale Kajihura.

Ker je med žrtvami tudi ameriški državljan, se je že oglasil ameriški predsednik Barack Obama, ki je napad označil za "obžalovanja vredno in strahopetno" dejanje ter Ugandi obljubil vso pomoč pri iskanju odgovornih.

Skrajneži tokrat udarili prek svojih meja
Odgovornost za dejanje je v ponedeljek popoldne prevzel somalijski Šabab. Somalijski oboroženi uporniki, ki so povezani z Al Kaido, so orgnizacijo in izvedbo napada potrdili televizijski mreži Al Džaziri.

"Šabab je odgovoren za bombna napada v Ugandi," je dejal šejk Ali Mohamed Rage, predstavnik Šababa v somalijski prestolnici Mogadiš, in dodal: "Hvaležni smo muhadežinom, ki so izvedli napad. S tem sporočamo Ugandi in Burundiju, da če se ne bodo umaknili iz misije AMISOM, se bodo bombni napadi nadaljevali."

Šabab je pred kratkim zagrozil z napadi na Ugando, ker je Kampala v nedelujočo državo kot pomoč pri urejanju razmer poslala svojo vojsko, poleg tega pa naj bi dva usklajena napada spominjala na prejšnje akcije teroristične mreže Al Kaida.

So bili tarča napada tujci?
Eksplozije so seveda zelo prestrašile preživele gledalce: "Gledali smo nogomet in nenadoma, ko so bile do konca tekme le še tri minute, je močno počilo. Zelo glasno je bilo," je dejala priča Juma Seiko. Policija je takoj prišla na kraj dogodka, namignila pa je, da bi bili lahko tarča napada predvsem tujci, saj je restavracija Ethiopian Village priljubljeno družabno središče, ki ga radi obiščejo tudi tujci.

Etiopska vojska je sicer leta 2006 vdrla v somalijsko prestolnico Mogadiš in z oblasti vrgla takratno islamsko gibanje. Zatem so izbruhnili upori in nasilje, ki imajo Somalijo v primežu še danes.

Več skupin, povezanih z Al Kaido
Uganda je tretje največje gospodarstvo v vzhodni Afriki, v zadnjih letih pa ji uspe privabljati milijarde dolarjev tujcev, ki vlagajo predvsem v njihov naftni in javni sektor. V državi zadnji dve desetletji vlada relativni mir, tako domačini kot tuji vlagatelji pa pogosto s strahom in nezaupanjem pogledujejo proti Somaliji in tamkajšnjim islamskim upornikom. Ugandski policisti so dejali, da so v zadnjem času dobili nekaj groženj treh takšnih skupin - Shabaab, Allied Democratic Forces (Združene demokratične sile) in Lord's Resistance Army (Gospodova uporniška vojska).

Afriška unija bo imela v Somaliji več kot 8.000 vojakov
Somalijski predsednik Šejk Šarif Ahmed pa je pred dnevi izrazil zaskrbljenost nad tem, da se tamkajšnjim upornikom pridružuje vse več tujcev, ki jim želijo pomagati v bojevanju "svete vojne". Regionalne zaveznice sicer načrtujejo, da bodo poslale v Somalijo dodatnih 2.000 pripadnikov mirovnih sil, tako da bi skupno število vojakov Afriške unije preseglo število 8.000.


Samomorilski napad v Kampali
Tragedija v Ugandi