Dovolilnice za izhod iz države so bile med Kubanci izredno nepriljubljene. Foto: EPA
Dovolilnice za izhod iz države so bile med Kubanci izredno nepriljubljene. Foto: EPA

Napoved o odpravi t. i. dovolilnic za izhod iz države je kubanska komunistična partija napovedala že na lanskem kongresu. Ukrep je bil sicer med Kubanci izredno nepriljubljen. In to z razlogom.

Dovolilnice so bile drage, postopek dolg
Državljani so morali pred potovanjem v tujino prositi pristojni urad za dovolilnico, prav tako so morali vložiti posebno prošnjo, ki pa so jo oblasti lahko zavrnile – to je še posebej veljalo za oporečnike. Postopek je bil tudi izredno drag, saj so morali zanj odšteti okoli 150 dolarjev, plačati pa so morali še druge administrativne stroške in pristojbine.

Daljše bivanje v tujini
Napovedana sprememba, ki bo začela veljati 14. januarja naslednje leto, pa bo Kubance razveselila še z eno novostjo. Prebivalci s stalnim bivališčem na otoku bodo lahko v tujini ostali do 24 mesecev, do zdaj je bila omejitev na enajst mesecev.
Kuba je od revolucije leta 1959 potovanje na tuje dovolila večinoma le državnim uradnikom in ljudem, za katere je bilo bolj ali manj jasno, da se bodo vrnili. Tiste, ki so nameravali potovati v tujino, je država označila za izdajalce in sovražnike.