Papež se je med obiskom Kube srečal tudi s tamkajšnjim legendarnim nekdanjim voditeljem Fidelom Castrom. Foto: EPA
Papež se je med obiskom Kube srečal tudi s tamkajšnjim legendarnim nekdanjim voditeljem Fidelom Castrom. Foto: EPA

Vlada v Havani se bo naknadno odločila, ali bo veliki petek, dan, ko se kristjani pred veliko nočjo spominjajo smrti Jezusa Kristusa, praznik tudi v prihodnje.

Papež je željo o tem, da bi bil veliki petek, ki bo letos 6. aprila, praznik, razkril v torek na srečanju s kubanskim predsednikom Raulom Castrom v Havani, je sporočil Vatikan.

Božič praznik na željo Janeza Pavla II.
Po kubanski revoluciji leta 1959 je tedanji voditelj Fidel Castro ukinil verske praznike v sklopu prehoda v komunizem. Božič je znova postal praznik leta 1998 na željo tedanjega papeža Janeza Pavla II., čigar obisk tistega leta je prinesel izboljšanje odnosov med Cerkvijo in oblastjo na Kubi.

Kuba je bila do 90. let prejšnjega stoletja uradno ateistična, manj kot 10 odstotkov Kubancev pa je katoličanov. Kljub temu je Cerkev za komunistično vlado druga najvplivnejša organizacija. Odnosi med državo in Cerkvijo, ki je uspešno posredovala pri izpustitvi političnih zapornikov, so se v zadnjih letih izboljšali.

Benedikt XVI., ki je na tridnevni obisk Kube prišel iz Mehike, je pozval k spremembam na karibskem otoku. Hkrati je bil kritičen do pol stoletja trajajočega ameriškega embarga.