Na venezuelsko-kolumbijski meji vsak dan množica ljudi čaka na brezplačno kosilo. Foto: Reuters

Med 6. in 10. februarjem so na letališčih v Portoriku, ki je ameriško ozemlje, Dominikanski republiki in drugih karibskih otokih s strateško lego pristala letala z ameriškimi specialnimi silami, pri čemer pa niso obvestili tamkajšnjih oblasti, je sporočilo kubansko zunanje ministrstvo. "Nadaljevanje vojaške agresije na Venezuelo pod humanitarno pretvezo se nadaljuje," so zapisali na Twitterju.

Ameriški predsednik Donald Trump, ki podpira samooklicanega začasnega venezuelskega predsednika Juana Guaidoja, je sicer v sredo ponovil, da glede Venezuele preučuje "vse možnosti". "Predsednik Nicolas Maduro dela "grozno napako", ker ne dovoli dostave humanitarne pomoči", je dodal ob obisku kolumbijskega predsednika Ivana Duqueja.

Kubanska socialistična vlada sicer v venezuelski krizi podpira Madura, podobno kot bolivijska in nikaragovska vlada. Večina drugih latinskoameriških držav medtem podpira Guaidoja, ki se je na protivladnih protestih 23. januarja razglasil za začasnega predsednika Venezuele.

Konferenca o humanitarni pomoči Venezueli
V Washingtonu bo potekala mednarodna konferenca o humanitarni pomoči Venezueli. Medtem ko Maduro pomoč odločno zavrača, predsednik parlamenta Guaido, ki ga je za začasnega predsednika priznalo več držav, med njimi ZDA in večina članic EU-ja, poziva k pomoči Venezuelcem. Guaido je pred dnevi dejal, da bo humanitarna pomoč v Venezuelo prispela 23. februarja. Veliko tovornjakov, naloženih s hrano in zdravili, v Kolumbiji čaka na dovoljenje za vstop v Venezuelo, a most ostaja zaprt.