Februarja so se vojaki in prebivalci zbrali ob razkritju bronastega kipa Kim Džong Ila in njegovega očeta Kim Il Sunga v središču Pjongjanga. Foto: EPA
Februarja so se vojaki in prebivalci zbrali ob razkritju bronastega kipa Kim Džong Ila in njegovega očeta Kim Il Sunga v središču Pjongjanga. Foto: EPA

Kot poroča južnokorejski časopis Čosun Ilbo, so oblasti v Pjongjangu deset milijonov dolarjev vložile v gradnjo 23-metrskega Kimovega kipa, ki po novem stoji v prestolnici. Od smrti dolgoletnega diktatorja 19. decembra lani je po vsej državi "zraslo" še sedem njegovih kipov, za kar je bilo treba odšteti še 50 milijonov dolarjev.

Poleg tega so njegov kult osebnosti utrdili še s postavitvijo kar 3.200 "stolpov večnega življenja", ki so postavljeni na cestnih križiščih po državi. To je oblasti stalo dodatnih 25 milijonov dolarjev, poroča Telegraph.

Kim Il Sung je ideal
Vojaško vodstvo komunistične trdnjave želi s tem doseči, da bi Kim Džong Il ostal v srcih ljudi tako dobro zapisan kot njegov oče Kim Il Sung, ki je Demokratično ljudsko republiko Korejo vodil od ustanovitve leta 1948 do smrti leta 1994. Oblast je v ta namen še 20 milijonov dolarjev porabila za 20 milijonov portretov, na katerih sta oba Kima, milijon pa je "navrgla" tudi za značke z njuno podobo.

Severne Korejce, ki delajo v tujini, so ob tem prosili, da za vse spomenike prispevajo vsak 150 dolarjev, država pa si je morala za poplačilo Kimovih spomenikov sposoditi denar tudi pri ruskih in azijskih bankah, in to po kar 40-odstotni obrestni meri.

Po smrti vrhovnega voditelja je to mesto zasedel njegov najmlajši sin Kim Džong Un, ki se strinja s postavitvijo množice spomenikov v očetovo čast. V tem vidi tudi priložnost zase, saj naj bi bila tako čaščena celotna rodbina. Kim je sicer z 29 leti najmlajši voditelj kakšne države na svetu.

"Kim Il Sung je prava tržna znamka. Življenje se je pod njegovim vodenjem izboljšalo, ko je na oblast prišel njegov sin Kim Džong Il, pa so ljudje začeli živeti slabše. Ljudje to še vedo, zato oblast želi Kim Džong Una prikazati kot zrcalno sliko svojega dedka," je dejal Bradley K. Martin, avtor knjige o severnokorejski dinastiji Kim.