Dan, ko jugoslovanske zastave spet ponosno vihrajo. Foto: 24sata
Dan, ko jugoslovanske zastave spet ponosno vihrajo. Foto: 24sata
Dan mladosti
Zbrali so se tisti, ki se Tita še spomnijo, pa tudi taki, ki se za njegovega časa niso še niti rodili. Foto: 24sata

Na dan mladosti se je okoli 10.000 oboževalcev nekdanjega jugoslovanskega predsednika zbralo pred njegovo rojstno hišo. Že od zgodnjega jutra v vasi odzvanjajo nostalgične partizanske pesmi. Z letošnjo proslavo obeležujejo tudi 65-letnico II. Zasedanja AVNOJ-a in 60-letnico Titovega "ne-ja" Stalinu.


Od vinskih embalaž do majic
Kumrovec je danes resnično v duhu "stare dobre Juge": na eni strani so prodajalci na svojih stojnicah razprostrli spominke iz časa Josipa Broza Tita, obiskovalci iz vseh koncev so združeni v enotnem slogu takratnega obdobja: rdeče rutke in modre pionirske čepice so obvezne, mnogi razkazujejo tudi majice s podobo pokojnega prvega moža tedanje države.
Titov portret najdemo tudi na vinskih steklenicah, mnogi pa so na srečanje prinesli s seboj kar velikanske uokvirjene fotografije.

Prisotne je v Kumrovcu nagovoril predsednik zveze društev "Josip Broz Tito" Tomislav Badovinac: "Nam nasproti imajo predstavniki profašističnih nazorov odprta vrata v javnih glasilih in elektronskih medijih, tako da se ustvarja predstava, da so njihova dojemanja prevladujoča na Hrvaškem."
K. S.