Tony Blair je Eda Milibanda označil za človeka, ki misli s svojo glavo in
Tony Blair je Eda Milibanda označil za človeka, ki misli s svojo glavo in "sledi svojim prepričanjem ... četudi mora včasih pluti proti toku". Foto: EPA
Voditelji sedmih najmočnejših britanskih strank so se na četrtkovem televizijskem soočenju pred parlamentarnimi volitvami 7. maja osredotočili na vprašanja priseljevanja, gospodarstva, članstva v EU-ju, javne porabe in zdravstva. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Opozicijski levičarji si na prihajajočih volitvah na vse pretege želijo priti v koalicijo. Tokrat so z rokava potegnili svojega aduta, ki je stranko že trikrat popeljala do zmage - Tonyja Blaira. Nekdanji laburistični britanski premier je zdajšnjemu vodji stranke Edu Milibandu svetoval klasično levičarsko kampanjo, "ki pa bi se lahko končala s klasičnim levičarskim porazom", je zapisal urednik političnih vsebin Guardiana Patrick Wintour. BBC-jev politični analitik James Landale pa meni, da laburisti v Blairu, ki je zadnja leta živel v politični senci, vidijo žarek upanja, "s katerim bi jim znova uspelo prepričati volivce".

Blair bo kot podpornik stranke javnost nagovoril v četrtek. Osredotočen pa bo predvsem na dve pereči temi: teroristične grožnje Veliki Britaniji in referendum o morebitnem izstopu iz EU-ja. Nedavno imenovani svetovalec srbske vlade, ki je začela pristopna pogajanja z Evropsko unijo, je vsem 106 laburističnim kandidatom daroval po tisoč funtov za kampanjo. Trije med njimi so Blairov denar zavrnili zaradi njegove vpletenosti v vojno v Iraku leta 2003.

Sicer pa je Blair v svojih izjavah nekaj pikrih na račun zdajšnjega premierja Davida Camerona že izrekel. Cameron poskuša veliki Britaniji izbojevati boljši dogovor znotraj EU-ja in je za leto 2017 že napovedal izvedbo referenduma o morebitnem izhodu države iz EU-ja.

Kamen spotike: referendum o EU-ju
Blair je referendum označil za "veliko zmedo", ki bi Veliko Britanijo "izbrisala z zemljevida sveta", državo pa "umaknila iz igre svetovnih igralcev". "Najbolj nenavadno pri vsej tej zadevi okoli referenduma pa je, da premier še sam ne verjame, da bi morali zapustiti Evropo." Referendum je označil za manever Camerona, ki želi z njim pridobiti glasove Evroskeptične desne stranke (Ukip).

"Tony Blair je napaka. Na prvo mesto postavljam državo, saj menim, da morajo imeti prebivalci Velike Britanije možnost odločanja, ali naj ostanemo v Evropi pod novimi pogoji ali pa naj jo zapustimo," je dejal Cameron. Zanimivo pa je stranka Ukip, ki si referendum želi že konec leta 2015, podprla prizadevanja Blaira, in ne Camerona, saj v Blairu vidijo priložnost za "ustrezno razpravo" o tem, kakšno je mesto Otoka v Evropi.

Tako negotovih volitev naj bi na Otoku ne bilo že desetletja
Sodeč po anketah, bo boj med konservativci in laburisti na majskih volitvah izredno tesen, saj se obojim obeta približno tretjina glasov. Anketa med 1117 ljudmi, ki jo je po soočenju objavila YouGov, je pokazala, da je največ, 28 odstotkov, gledalcev dejalo, da jih je najbolj prepričala Nicola Sturgeon, 20 odstotkov Farage. Cameron je najbolj prepričal 18 odstotkov vprašanih, Milliband 15 odstotkov, Clegg pa samo deset odstotkov. Ukipu ankete napovedujejo nekje od 10 do 15 odstotkov, sledijo mu liberalni demokrati in Zeleni z nekje med petimi in 10 odstotki glasov.