Ladja je proti Italiji plula z avtomatskim pilotom, vendar jo je še pravočasno prestregla italijanska obalna straža in prevzela nadzor. Če se to ne bi zgodilo, bi trčila v apulijsko obalo. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Ladja je proti Italiji plula z avtomatskim pilotom, vendar jo je še pravočasno prestregla italijanska obalna straža in prevzela nadzor. Če se to ne bi zgodilo, bi trčila v apulijsko obalo. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Blu Sky ladja
Ko je ladja, ki naj bi bila na poti iz turškega pristanišča Körfez, poslala klic na pomoč, je bila sicer le nekaj kilometrov oddaljena od kraja, kjer je pretekli konec tedna požar zajel trajekt Norman Atlantic. V nesreči in med reševanjem je umrlo najmanj 13 ljudi. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Ladja z begunci na varnem

Italijanske oblasti so sprva sporočile, da je bilo na tovorni ladji Blue Sky Mokoli, ki je bila menda namenjena na Reko, 700 nezakonitih priseljencev. Pozneje se je izkazalo, da jih je bilo 970. Na ladji so našli štiri mrtve migrante.

130 priseljencev so zaradi podhladitve in dehidracije prepeljali v tamkajšnje bolnišnice, med njimi je bila tudi nosečnica. Preostale so namestili v telovadnicah. Narodnost prebežnikov za zdaj ni znana, domnevajo pa, da jih je večina iz Afganistana in Sirije.

Tihotapci naj bi zbežali
Ladjo je v torek pregledala grška mornarica, zvečer pa so se nanjo vkrcali še pripadniki italijanske obalne straže. Grki so zagotovili, da so pregledali ladjo, pri čemer niso ugotovili nobenih težav in nič sumljivega, zato so ji dovolili nadaljevanje plovbe proti Italiji. Je pa nato italijanska obalna straža na njej odkrila več sto migrantov.

82 metrov dolga ladja, ki pluje pod moldavsko zastavo, je v torek v grških vodah blizu Krfa poslala klic na pomoč. Grški mediji so poročali, da so bili na krovu oboroženci, incident pa naj bi bil povezan s tihotapljenjem nezakonitih priseljencev. Proti ladji je pohitelo več ladij in helikopter grške vojne mornarice, med pregledom plovila pa niso odkrili nobenih težav in nič sumljivega. Mediji so ugibali, da so tihotapci zbežali, ko so se ladji približevale varnostne sile, vendar tega ni nihče uradno potrdil.

Tiskovni predstavnik obalne straže Filippo Marini je dejal, da so se tragediji izognili v zadnjem trenutku. "To je bila tekma s časom. Odklepanje motorja je bila težka in zapletena operacija, vendar nam je uspelo prevzeti nadzor," je pojasnil in dodal, da so migranti italijanske mornarje prosili za hrano, vodo in odeje.

Ladja z begunci na varnem