Čehi bodo lahko doma gojili marihuano, ne da bi jih preganjali. Foto: EPA
Čehi bodo lahko doma gojili marihuano, ne da bi jih preganjali. Foto: EPA

Oblasti so sestavile seznam halucinogenih rastlin in gob, za katere se gojenje doma in posedovanje manjše količine za osebno porabo ne bo več obravnavalo kot kaznivo dejanje ali prekršek. Če bo predlog ministrstva sprejet, naj bi novi zakon začel veljati 1. januarja 2010.

Seznam je del novega kazenskega zakonika, ki sta ga že potrdila oba doma parlamenta in češki predsednik Vaclav Klaus. Odločitev, da legalizirajo lahke droge, je v skladu z liberalnim pogledom češke vlade na človekove pravice, kjer se zgleduje po Nizozemski.

Kazni bodo izjemno majhne
Čehi bodo tako lahko doma gojili do pet stebel koke, kaktusa meskalina in indijske konoplje ter 40 halucinogenih gob. Za osebne potrebe bodo lahko imeli pri sebi tudi do pet gramov hašiša in štiri tabletke ekstazija, kazen za to pa naj bi bila podobna kazni za nepravilno parkiranje. Enaka kazen bo doletela tudi tistega, ki ga bodo odkrili s cigareti marihuane.

Oblasi bodo še vedno huje kaznovale posedovanje več kot 15 gramov posušenih listov marihuane in več kot dveh gramov težkih drog, kot sta kokain in heroin.

Čehi so največji pivci piva in porabniki marihuane v Evropi. Več kot 22 odstotkov Čehov v starosti med 16 in 34 let namreč vsaj enkrat na leto kadi marihuano.