Kakšne možnost ime konservativni Rick Santorum v neposrednem spopadu z Obamo? Foto: EPA
Kakšne možnost ime konservativni Rick Santorum v neposrednem spopadu z Obamo? Foto: EPA
Najbolj sta se sinoči udarila Santorum in Romney. Foto: EPA
Oči Amerike so uprte v nepredvidljiv republikanski boj. Foto: EPA

Republikanski predsedniški kandidati so se v Arizoni pomerili v doslej 20. in morda tudi zadnjem televizijskem soočenju. Na televiziji CNN je bil v ospredju zlasti boj med trenutno vodilnima Santorumom in Mittom Romneyjem.


Pod drobnogledom je bil še posebej Santorum, potem ko je na dan ponovno prišel njegov govor, ki ga je podal leta 2008 na floridski katoliški univerzi. Santorumova religioznost mu je sicer pomagala pridobiti podporo republikanske desnice, bi mu pa, kot piše Independent, znala odtujiti zmerne in neodvisne volivce, če postane republikanski kandidat.

"To sploh ni politična vojna, to sploh ni kulturna vojna, to je spiritualna vojna," je dejal Santorum študentom univerze Ave Maria. "In oče laži ima na muhi tisto, kar bi pričakovali od očeta laži, satana, da bi imel na muhi. Dobro, spodobno, močno, vplivno državo, Združene države Amerike."

Santoruma, ki je na debati prvič prevzel mesto tistega, v katerega so uprti vsi žarometi (in kritike), čaka prihodnji torek ključni preizkus, ko bodo potekale preliminarne volitve v Arizoni in Michiganu. Po nekaterih javnomnenjskih anketah je v obeh državah popolnoma izenačen z Romneyjem, medtem ko po nacionalnih anketah celo vodi. Njegov vzpon je tudi zagotovil, da je predvolilna kampanja, pri kateri naj bi bilo v ospredju gospodarstvo, zavila na spolzek teren socialnih tem.
Nad Obamo in liberalnost
Santorum skuša med kampanjo v Arizoni napadati predvsem predsednika Obamo. "Vidimo predsednika, ki skuša sistematično sesuti tradicionalne judovsko-krščanske vrednote Amerike," je dejal na tamkajšnjem zborovanju čajankarjev. "Sem verna oseba. Verjamem v dobro in zlo. Če to človeka diskvalificira za mesto predsednika, potem bomo imeli zelo majhen bazen kandidatov, ki se lahko potegujejo za mesto predsednika."

Santorum je že večkrat opozoril na "sumljivo" Obamovo krščanskost, javno je nasprotoval kontracepciji ("Kontracepcija ni OK. Je dovoljenje, da počneš stvari na spolnem področju, ki je v nasprotju s tem, kako bi stvari morale biti."), celo poželenja so na njegovem črnem seznamu. V že omenjenem govoru je opozarjal na napredek hudiča v Ameriki, češ da "uporablja tiste velike grehe ponosa, nečimrnosti in poželenja kot korenine napada na globoko zakoreninjene ameriške tradicije".

Paul nad Santoruma
Sicer pa je zvezni kongresnik iz Teksasa Ron Paul na sinočnjem soočenju prvič doslej izraziteje napadel Santoruma in ga označil za lažnega konservativca, ker je v kongresu glasoval za zvezne programe, ki bi jih sedaj ukinil. Romney ga je napadel, ker je glasoval za višanje meje javnega dolga, najbolj učinkovito pa morda z opozorilom, da je Santorum pred štirimi leti izrazil podporo njegovi predsedniški kandidaturi.

Najbolj sproščeno je sinoči deloval Newt Gingrich, ki je svojo ostrino usmeril proti Obami in "elitnim" medijem. Na mino je, podobno kot januarja v Južni Karolini, spet stopil voditelj CNN-a John King, ki je kandidate vprašal za osebno mnenje o pravici žensk do kontracepcije. Gingrich je odvrnil, naj "elita" raje vpraša Obamo, zakaj je kot senator Illinoisa večkrat volil za legalizacijo ubijanja zarodkov. Obama je namreč glasoval proti zakonom, ki bi zarodek takoj po spočetju razglasil za osebo.
Cilj: številka 1144
Po volitvah v Arizoni in Michiganu so 3. marca na vrsti strankarska zborovanja v zvezni državi Washington. Na tako imenovani supertorek, 6. marca, pa so predvidene volitve in zborovanja desetih zveznih držav.
Od 28. februarja do supertorka bo porazdeljenih 518 delegatskih glasov za nacionalno konvencijo stranke, na kateri jih kandidat za zmago potrebuje najmanj 1144. Nekdanji guverner Massachusettsa Romney jih je doslej s tremi zmagami zbral 99, nekdanji senator iz Pensilvanije Santorum prav tako s tremi zmagami 47, nekdanji predsednik predstavniškega doma zveznega kongresa Newt Gingrich iz Georgie z eno zmago v Južni Karolini 32, zvezni kongresnik iz Teksasa Ron Paul pa jih je brez zmage doslej zbral 20.

Ena večjih ovir na Obamovi poti do ponovne izvolitve so cene bencina, ki zaradi zaostrovanja sankcij proti Iranu rastejo, ameriški predsednik pa na cene bencina menda ne more veliko vplivati. Romney, Gingrich in Santorum so Obamovo politiko do Irana kritizirali kot premehko, čeprav tudi ta viša cene bencina, za kar so vsi po vrsti prav tako krivili Obamo. Kot kaže, bi po tej logiki pomagala le zunanja politika Rona Paula, ki je proti vsem zaostrovanjem s tujimi državami.